Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (реєстр. № 2378 від 16.03.2015), поданий Президентом України П.Порошенком та визначений ним як невідкладний.

Необхідність прийняття Закону, за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, зумовлена потребою конкретизації набрання чинності окремими положеннями Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та необхідністю втілення загальноприйнятих міжнародних стандартів, які мають стати передумовою проведення прозорих та демократичних виборів. Це досягається шляхом доповнення статті 10 «Прикінцеві положення»  двома пунктами, що відображають зміст новацій.

Так, Президент України пропонує встановити, що статті 2-9 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» діють з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, обраними на позачергових виборах, а також передбачити низку ключових умов щодо їх проведення. Серед них можна відзначити виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України; дотримання принципів політичного плюралізму і багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі; свободи передвиборної агітації, рівних можливостей доступу до засобів масової інформації та відновлення з цією метою українського теле- та радіомовлення, обігу українських друкованих засобів масової інформації на всій території Донецької та Луганської областей; дотримання гарантій вільного волевиявлення та таємного голосування, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути місця проживання в окремих районах Донецької та Луганської областей тощо.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання,  Комітет    у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (реєстр.  № 2378), поданий Президентом України П.Порошенком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

          2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Секретаря Комітету О.Гончаренка.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку