Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення фінансової самодостатності територіальних громад» (реєстр. № 1898, доопрацьований), поданий народними депутатами України Ю.Тимошенко, І.Кириленком, В.Івченком, Ю.Дерев’янком, С.Євтушком.

Як зазначається у Пояснювальній записці до законопроекту, він має за мету посилення фінансової самодостатності територіальних громад. Досягти цього пропонується шляхом прийняття ініційованих змін до Земельного та Лісового кодексів України, Кодексу України про надра, законів України «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких питань спадкування».

Зокрема, пропонується розширити напрями використання коштів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, для розробки містобудівної документації, здійснення заходів з благоустрою, зменшити витрати місцевих бюджетів на обов’язкову експертизу проектів будівництва об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій у разі, коли суми не перевищують 500 тисяч гривень, залучити кошти надро- та лісокористувачів до утримання доріг, що прилягають до відповідних ділянок, прискорити набуття чинності законодавчими положеннями, що спрощують доступ сільського населення до вчинення нотаріальних дій у сфері спадкування тощо.

 

Доопрацьований варіант законопроекту не містить пропозицій щодо збільшення ставок державного мита у Декреті Кабінету Міністрів України «Про державне мито» за низку нотаріальних дій, вчинюваних державними нотаріальними конторами і виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад. Окрім того, фактично враховані зауваження наукової експертизи та фахівців Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» і вилучені пропозиції щодо позаконкурсного надання земельних ділянок комунальної власності територіальних громад сіл, селищ та малих міст у розмірі не більше 0, 10 га для розміщення малих архітектурних форм та тимчасових споруд соціально-культурного, побутового, торговельного й іншого призначення для провадження підприємницької діяльності. Автори законопроекту також доповнили його положення змінами до Кодексу України про надра, запропонувавши встановити обов’язок надрокористувачів проводити ремонтні та відновлювальні роботи доріг, що використовуються та прилягають до наданої їм ділянки надр.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 03.03.2015 вказує на врахування у доопрацьованому варіанті законопроекту з реєстр. № 1898 окремих із наведених раніше зауважень та підтримує прийняття його за основу за результатами розгляду в першому читанні. Практично аналогічні висновки висловили представники Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

Заслухавши інформацію підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет   у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення фінансової самодостатності територіальних громад» (реєстр. № 1898, доопрацьований), поданий народними депутатами України Ю.Тимошенко, І.Кириленком, В.Івченком, Ю.Дерев’янком, С.Євтушком за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України Голові Комітету, народному депутату України С.Власенку.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №10”

10 квітня 2015 12:59
17 березня 2015 11:56
17 березня 2015 11:53
17 березня 2015 11:51
11 березня 2015 15:15
11 березня 2015 15:14
11 березня 2015 15:12
11 березня 2015 15:10
11 березня 2015 15:09
11 березня 2015 15:08