Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо процедури відкликання депутатів сільської, селищної ради та сільського, селищного, міського голови

(реєстр. №6583 від 24.06.2010 р.)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо процедури відкликання депутатів сільської, селищної ради та сільського, селищного, міського голови (реєстр. №6583 ), поданий народним депутатом України А.Яценюком.

Зазначеним законопроектом пропонується запровадити процедуру відкликання депутата сільської, селищної ради та сільського, селищного, міського голови, який систематично зловживає службовим становищем в особистих корисливих цілях, порушує передвиборчу програму із цих підстав може бути у будь-який час відкликаний виборцями шляхом проведення місцевого референдуму. У зв’язку з зазначеним, передбачається внести відповідні зміни до законів України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» і «Про всеукраїнський та місцевий референдум» та Кримінального та Кримінального-процесуального кодексів України.

У ході обговорення законопроекту, народні депутати України - члени Комітету звернули увагу на те, що відкликання депутата місцевої ради регулюється розділом V «Відкликання депутата місцевої ради» Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», проте суб’єкт права законодавчої ініціативи не запропонував змін до зазначеного закону.

Також у поданому законопроекті пропонується внести зміни до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» в редакції 2004 року, який втратив чинність відповідно до пункту 2 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», який було прийнято Верховною Радою України 10 липня 2010 року та підписано Президентом України 28 липня 2010 року. Також на заміну Закону України «Про всеукраїнський та місцевий референдум» Кабінет Міністрів України подав проект Закону про місцевий референдум (реєстр. № 7082), який 19 квітня 2011 року при розгляді в першому читанні був прийнятий за основу. Таким чином, прийняття даних змін до запропонованих законів є недоцільним.

Комітет з питань правової політики у своєму висновку від 23.12.2010 року зазначив, що законопроект не містить ознак невідповідності Конституції України, проте необхідно узгодити окремі статті законопроекту з чинним законодавством.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку від 13.09.2010 року до законопроекту висловив ряд зауважень до нього, зокрема, що необхідно узгодити окремі статті законопроекту з бюджетним законодавством, а реалізація положень законопроекту потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України обсяг яких неможливо спрогнозувати через невизначеність вихідних параметрів відповідно до зауважень Міністерства фінансів України.

Головне науково - експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 09.08.2010 року вважає, що за наслідками розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України – голову підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного, з’ясувавши позицію народних депутатів Україничленів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо процедури відкликання депутатів сільської, селищної ради та сільського, селищного, міського голови (реєстр. №6583), поданий народним депутатом України А.Яценюком, за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України - голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорному.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №145/08*”

13 червня 2012 15:15
13 червня 2012 15:03
13 червня 2012 15:01
13 червня 2012 14:59
13 червня 2012 14:58
13 червня 2012 14:55
26 квітня 2012 17:13
26 квітня 2012 17:11