Про проект Постанови Верховної Ради України

«Деякі питання використання Державного Прапора України під час проведення державних свят»

(реєстр. № 8329 від 04.04.2011 р.)

 

Комітет  розглянув  за  дорученням  Голови  Верховної  Ради України В.Литвина проект Постанови Верховної Ради України «Деякі питання використання Державного Прапора України під час проведення державних свят»  (р.№8329), поданий народним депутатом України А.Яценюком.

Метою прийняття даного проекту Постанови є встановлення вимоги на всі державні свята та під час організації і проведення святкових заходів використовувати виключно Державний Прапор України.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, проаналізувавши зазначений проект Постанови на відповідність його вимогам Регламенту Верховної Ради України, у своєму висновку зазначив, що відповідно до положень частин першої та третьої статті 93 Регламенту Верховної Ради України питання використання Державного Прапора України не можуть бути врегульовані Постановою Верховної Ради України, оскільки згідно зі статтею 20 Конституції України Державний Прапор України є одним із державних символів України, опис та порядок використання яких встановлюється законом.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, у цілому підтримуючи необхідність законодавчого регулювання суспільних відносин у сфері використання встановлених Конституцією України державних символів України та затвердженні на законодавчому рівні опису та використання цих символів, вважає, що проект Постанови не може бути підтриманий з огляду на ряд важливих зауважень, а саме:

 - згідно з пунктом четвертим частини другої статті 92 Конституції України порядок використання і захисту державних символів належить до питань, які регулюються виключно законами України. Відповідно до частини шостої статті 20 Основного Закону порядок використання державних символів України встановлюється законом, що приймається не менше як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України;

- запропонована новела на встановлення заборони використання колишніх радянських прапорів під час державних свят, і зокрема, Дня Перемоги (9 травня) не відповідає вказаній меті і може мати неочікувані негативні наслідки в процесі практичної реалізації такого положення.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України дотримується позиції, за якої найбільш правильним з точки зору додержання усталених вимог законодавчої техніки та принципу системності законодавчого регулювання є прийняття єдиного закону, який би встановлював опис та порядок використання всіх передбачених Конституцією України державних символів України та пропонує за результатами розгляду в першому читанні  даний проект Постанови відхилити.

Враховуючи викладене та заслухавши інформацію з даного питання народного депутата України, голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Деякі питання використання Державного Прапора України під час проведення державних свят» (р.№8329), поданий народними депутатами України А.Яценюком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді даного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишену.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №145/08*”

13 червня 2012 15:15
13 червня 2012 15:03
13 червня 2012 15:01
13 червня 2012 14:59
13 червня 2012 14:58
13 червня 2012 14:55
26 квітня 2012 17:13
26 квітня 2012 17:11