Про перейменування села Просокиряни Глибоцького району Чернівецької області

 

         Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Чернівецької обласної ради від 5 жовтня 2010 року № 08.07/3-1073 і службову записку Управління по звязках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України щодо перейменування села Просокиряни Сучевенської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області.

         Перейменування села Просокиряни ініційовано його жителями у зв’язку з тим, що протягом останніх 30-ти років при оформленні офіційних документів для жителів цього населеного пункту (свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо) використовувалась назва Просикуряни. Внаслідок цього жителі населеного пункту позбавлені можливості складання цивільно-правових угод, припинена діяльність із приватизації земельних ділянок, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Чернівецької області. При цьому переоформлення всіх правовстановлюючих документів з назвою, яка офіційно обліковується потребуватиме значних матеріальних коштів.

У висновку Інституту української мови НАН України, підготовленого за зверненням Комітету, вказується, що варіант зміни назви Просикуряни більшою мірою відображає первісну форму назви населеного пункту, аніж Просокиряни, у зв’язку з чим, Інститут української мови вважає за можливе перейменування села Просокиряни на Просикуряни.

За підсумками експертного вивчення вищезазначеного питання, проведеного професором кафедри історії Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича П.Брицьким, пропонована назва вживається у більшості історичних праць та окремих документах Чернівецького обласного архіву.

Питання про перейменування села Просокиряни підтримане територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Сучевенською сільською радою Глибоцького району, Глибоцькою районною та Чернівецькою обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державного будівництва, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів Україничленів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Підтримати подання Чернівецької обласної ради щодо перейменування села Просокиряни Сучевенської сільської ради Глибоцького району Чернівецької області на село Просикуряни та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Просокиряни Глибоцького району Чернівецької області».

2. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Просокиряни Глибоцького району Чернівецької області» прийняти за основу та в цілому.

3. Визначити доповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голову підкомітету з питань державного будівництва, народного депутата України В.Демчишена.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 143/06*”

26 квітня 2012 13:29
26 квітня 2012 13:11
26 квітня 2012 13:08
26 квітня 2012 13:05
26 квітня 2012 13:02
26 квітня 2012 12:59
26 квітня 2012 12:57
26 квітня 2012 11:44
26 квітня 2012 11:43
26 квітня 2012 11:41