Про проект Закону України  про статус міст-героїв Одеса та Керч

(реєстр. № 4822 від 14.07.2009 р.)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону України про статус міст-героїв Одеса та Керч (реєстр. № 4822 від 14.07.2009 р.), поданий народним депутатом України Л.Грачем.

Законопроектом пропонується встановити спеціальний статус міст-героїв Одеса та Керч, у зв’язку з чим передбачається врегулювання в окремому законодавчому акті у вказаних містах суспільних відносин у сферах: адміністративно-територіального устрою, символіки, системи місцевого самоврядування, особливостей економічної і фінансової основи місцевого самоврядування, економічних і правових пільг, розпорядження міськими бюджетами, а також позабюджетними коштами, які належать відповідному місту.

У ході обговорення законопроекту, народні депутати України - члени Комітету відмітили, що дана законодавча пропозиція не узгоджується з частиною другою статті 118, частиною третьою статті 133 та частиною другою статті 140 Конституції України, які передбачають визначення особливостей здійснення виконавчої влади, місцевого самоврядування та надання спеціального статусу лише двом містам в Україні – Києву і Севастополю виключно окремими законами України.  

Комітет звернув увагу на те, що звання "Місто-Герой" присвоювалося Указом Президії Верховної Ради СРСР на підставі Положення від 8 травня 1965 року "Про вищу ступінь відзнаки – звання "Місто-Герой". На сьогодні в Україні, відповідно до пункту 25 частини першої статті 106 Конституції України та статей 5, 6 Закону України “Про державні нагороди” Президент України встановлює президентські відзнаки та нагороджує державними нагородами громадян України, іноземців та осіб без громадянства, а на колективних суб’єктів (якими є міста Одеса та Керч) положення цього Закону не поширюються.

Також члени Комітету зазначили, що на розгляді Верховної Ради України перебували проекти законів України про почесне звання України “Місто військової слави” (реєстр. № 7079) і про звання “Місто-герой” (реєстр. № 6016), подані народними депутатами України П.Цибенком та Б.Дейчем і О.Черноморовим. Зазначені законопроекти визначали правові засади та порядок присвоєння містам України почесного звання України “Місто-герой”, “Місто військової слави”, а також особливості їхнього правового статусу. Проте, Верховна Рада України за наслідками розгляду даних законопроектів у першому читанні проект Закону України про звання “Місто-герой” відхилила і зняла його з розгляду, а проект Закону України про почесне звання України “Місто військової слави” повернула суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Водночас народні депутати України – члени Комітету підтримали ідею правового врегулювання даної сфери правовідносин та вирішили звернутися з пропозицією до Кабінету Міністрів України доручити Міністерству юстиції України розробити положення про почесне звання України “Місто військової слави”.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України у висновку від 22.07.2009 року зазнає, що даний законопроект внесений з порушенням вимог частини третьої статті 91, пункту 3 частини другої статті 94, частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України та рекомендує у зв’язку відсутністю фінансово - економічного обґрунтування законопроекту повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Комітет з питань бюджету у висновку від 25.09.2009 року зазнає, що згаданий законопроект суперечить нормам Бюджетного кодексу України в частині формування місцевих бюджетів щодо визначення складу їх доходів та встановлення міжбюджетних трансфертів, здійснення місцевих запозичань, утворення позабюджетних фондів, порушує принцип бюджетної системи та не відповідає вимогам Закону України “Про систему оподаткування” в частині надання пільг за загальнодержавними податками, зборами.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 13.10.2009 року рекомендує за результатами розгляду в першому читанні законопроект відхилити.

Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України – голову підкомітету місцевого самоврядування Трайдука М.Ф., з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про статус міст-героїв Одеса та Керч (реєстр. № 4822 р.), поданий народним депутатом України Л.Грачем, за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України - голові підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Ф.Трайдуку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 143/06*”

26 квітня 2012 13:29
26 квітня 2012 13:11
26 квітня 2012 13:08
26 квітня 2012 13:05
26 квітня 2012 13:02
26 квітня 2012 12:59
26 квітня 2012 12:57
26 квітня 2012 11:44
26 квітня 2012 11:43
26 квітня 2012 11:41