Про проект Постанови Верховної Ради України про присвоєння місту Феодосії Автономної Республіки Крим вищого ступеня відзнаки –звання “Місто-Герой”

(реєстр. № 5028 від 28.07.2009 р.)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Постанови Верховної Ради України про присвоєння місту Феодосії Автономної Республіки Крим вищого ступеня відзнаки – звання “Місто-Герой” (реєстр. № 5028), поданий народним депутатом України Б.Дейчем.

Зазначеною постановою пропонується присвоїти місту Феодосії Автономної Республіки Крим вищого ступеня відзнаки – звання “Місто-Герой”.

У ході обговорення законопроекту, народні депутати України - члени Комітету звернули увагу на те, що звання "Місто-Герой" присвоювалося Указом Президії Верховної Ради СРСР на підставі Положення від 8 травня 1965 року "Про вищу ступінь відзнаки – звання "Місто-Герой". На сьогодні в Україні, відповідно до пункту 25 частини першої статті 106 Конституції України та статей 5, 6 Закону України “Про державні нагороди” Президент України встановлює президентські відзнаки та нагороджує державними нагородами громадян України, іноземців та осіб без громадянства, а на колективних суб’єктів (яким є місто Феодосія) положення цього Закону не поширюються.

Також Комітет відмітив, що на розгляді Верховної Ради України перебували проекти законів України про почесне звання України “Місто військової слави” (реєстр. № 7079) і про звання “Місто-герой” (реєстр. № 6016), подані народними депутатами України П.Цибенком та Б.Дейчем і О.Черноморовим. Зазначені законопроекти визначали правові засади та порядок присвоєння містам України почесного звання України “Місто-герой”, “Місто військової слави”, а також особливості їхнього правового статусу. Проте, Верховна Рада України за наслідками розгляду даних законопроектів у першому читанні проект Закону України про звання “Місто-герой” відхилила і зняла його з розгляду, а проект Закону України про почесне звання України “Місто військової слави” повернула суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Водночас народні депутати України – члени Комітету підтримали ідею правового врегулювання даної сфери правовідносин та вирішили звернутися з пропозицією до Кабінету Міністрів України доручити Міністерству юстиції України розробити положення про почесне звання України “Місто військової слави”.

Комітет з питань культури і духовності у своєму висновку від 21.11.2009 року відзначає, що згаданий проект Постанови за наслідками розгляду в першому читанні доцільно відхилити.

Комітет з питань національної безпеки і оборони у своєму висновку від 28.10. 2009 року рекомендує проект Постанови Верховної Ради України “Про присвоєння місту Феодосії Автономної Республіки Крим вищого ступеня відзнаки – звання “Місто-Герой” за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Головне науково - експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 30.10.2010 року вважає, що порушене в проекті Постанови питання щодо присвоєння місту Феодосії вищого ступеня відзнаки – звання “Місто-Герой”, на думку управління, за своїм змістом більшою мірою належить до компетенції Президента України, ніж до компетенції Верховної Ради України.

Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України – голову підкомітету з питань державного будівництва В.В. Демчишена, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про присвоєння місту Феодосії Автономної Республіки Крим вищого ступеня відзнаки – звання “Місто-Герой” (реєстр. №5028), поданий  народним депутатом України Дейчем Б.Д., за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України - голові підкомітету з питань державного будівництва В.В. Демчишену.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 143/06*”

26 квітня 2012 13:29
26 квітня 2012 13:11
26 квітня 2012 13:08
26 квітня 2012 13:05
26 квітня 2012 13:02
26 квітня 2012 12:59
26 квітня 2012 12:57
26 квітня 2012 11:44
26 квітня 2012 11:43
26 квітня 2012 11:41