Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо повноважень з реєстрації права власності на землю)

(реєстр.  № 7059 від 28.08.2010)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих  актів України (щодо повноважень з реєстрації права власності на землю)  (реєстр. № 7059 від 28.08.2010), поданий Кабінетом Міністрів України.

Зазначений законопроект, за визначенням суб’єкта права законодавчої ініціативи, спрямований на удосконалення законодавчого регулювання відносин, що виникають при реєстрації прав та видачі документів на земельні ділянки.

Проектом Закону пропонується виключити підпункт 2 пункту “б” частини першої статті 33 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, відповідно до якого до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить: реєстрація суб’єктів права власності на землю; реєстрація права користування землею і договорів на оренду землі; видача документів, що посвідчують право власності  і право користування землею.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 05.10.2010 № 16/3-809/7059 поділяючи в цілому аргументи на користь прийняття цього проекту, звертає увагу на те, що Міністерство фінансів України та Асоціація малих міст України не погодили проект закону.

Комітет не може погодитися із законодавчою пропозицією з наступних міркувань. Законопроект суттєво звужує і обмежує повноваження органів місцевого самоврядування у сфері як земельних відносин, так і тісно пов’язаними з нею питаннями планування та забудови територій, містобудування, благоустрою, утримання вулиць, доріг, прибудинкових територій, житлового і нежитлового фондів, інженерних мереж. Це прямо суперечить задекларованим на рівні вищих органів державної влади та посадових осіб принципам децентралізації та субсидіарності при визначенні суб’єктів здійснення владних повноважень, не відповідає міжнародним зобов’язанням України, що випливають із ратифікованої нашою державою у 1997 році Європейській хартії місцевого самоврядування.

Реєстрація, про яку йдеться у підпункті 2 пункту “б” частини першої статті 33 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, не є державною реєстрацією прав на об’єкти нерухомості. Йдеться про функції, вкрай необхідні для забезпечення здійснення інших повноважень. Зокрема, не маючи відомостей про землевласників і землекористувачів, органам місцевого самоврядування практично неможливо планувати розвиток населених пунктів, розробляти Генеральні плани, забезпечувати утримання об’єктів дорожнього господарства, водопостачання і каналізації, електромереж якими буквально насичені території поселень. Найбільш яскраво це проявляється на прикладі великих міст, де відсутність даних про власників і користувачів може спричинити колосальні збитки і хаос у господарюванні.

Неприйнятною є також пропозиція про вилучення з повноважень виконавчих органів місцевих рад функції видачі документів, що посвідчують право власності і право користування землею. Насправді вона не має жодного відношення до державної реєстрації цих прав та виготовлення відповідних документів. Йдеться суто про технологічний аспект передачі, зручність для людей. Саме в цьому полягає принцип субсидіарності, коли найближча ланка влади – а це виконком сільської, селищної, міської ради – виконує визначену законом функцію з надання послуги. Тому не можна допустити, щоб мільйони людей, особливо із сільської місцевості, змушені були витрачати свій час і кошти, щоб добиратися за десятки кілометрів для отримання тих чи інших документів.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання,  Комітет    у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань аграрної  політики та земельних відносин, визначеного головним з опрацювання законопроекту, внести пропозицію Верховній Раді України – проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо повноважень з реєстрації права власності на землю) (реєстр. № 7059) при розгляді у першому читанні відхилити.

 

2. Направити цей висновок до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 111/09*”

28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:44
28 квітня 2011 11:44
28 квітня 2011 11:44