Про проект Постанови Верховної Ради України

Про довідник Україна. Адміністративно-територіальний устрій

(реєстр. № 7395-1 від 14.12.2010 р.)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В. Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Постанови Верховної Ради України «Про довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» (реєстр. № 7395-1 від 14.12.2010 р.), внесений народним депутатом України Ю.Кармазіним і зареєстрований як альтернативний до проекту Постанови Верховної Ради України «Про довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» (реєстр. № 7395 від 22.11.2010 р.), внесеного народними депутатами України В. Сінченком, В. Демчишеним.

Пунктом 1 проекту Постанови пропонується надати веб-сайту Верховної Ради України статусу офіційного.

Крім того, автор пропонує зафіксувати у даному проекті Постанови доручення Апарату Верховної Ради України на забезпечення постійного оновлення електронної бази даних «Україна. Адміністративно-територіальний устрій», що розміщена на  веб-сайті Верховної Ради України та здійснення публікацій Рекомендацій парламентських слухань виключно на цьому веб-сайті.

Також законодавча ініціатива містить рекомендацію Президенту України щодо видання Указу «Про Реєстр офіційних веб-сайтів органів державної влади і органів місцевого самоврядування та вимоги до їхнього ведення», передбачивши його оприлюднення на сайті Міністерства юстиції України та безоплатний доступ до нього для всіх користувачів Інтернет.

Пункт 4 проекту Постанови включає низку доручень імперативного характеру Кабінету Міністрів України з питань найменування, перейменування, обліку населених пунктів тощо.

Відзначаючи тотожність назви проекту Постанови за реєстр. № 7395-1 та проекту Постанови за реєстр. № 7395, Комітет констатує значні відмінності у предметах їхнього регулювання, які за більшістю питань не збігаються. Поданий народним депутатом України Ю.Кармазіним проект Постанови, попри його назву, взагалі не містить згадки про Довідник і не передбачає його видання. Значна частина положень виходить за межі визначення статусу офіційного веб-сайту парламенту і стосується повноважень інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, включає зобов’язуючі приписи. Таким чином, зміст проекту Постанови Верховної Ради України «Про довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» (реєстр. № 7395-1 від 14.12.2010 р.) значно ширший і не в повній мірі узгоджується із задекларованою назвою.

Комітет звертає увагу Верховної Ради України, що проблемні питання у сфері адміністративно-територіального устрою впродовж останнього часу стали предметом серйозного вивчення і детального аналізу з його боку. Саме за дорученням Комітету Управлінням по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України здійснено перевірку стану справ щодо найменування і перейменування, встановленню і зміни меж населених пунктів, що склався в Україні. Про дану ситуацію поінформовано Кабінет Міністрів України,  були проведені робочі наради за участю Віце-прем’єр-міністра України В.Тихонова та представників профільних міністерств і відомств, асоціацій органів місцевого самоврядування. Комітет звернувся з пропозицією до Прем’єр-міністра України М.Азарова про можливість розробки Кабінетом Міністрів України законопроекту про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

Крім того, Комітет на своєму засіданні 15 грудня 2010 року схвалив правову позицію щодо вирішення питань найменування і перейменування населених пунктів, яку надіслано Верховній Раді Автономної Республіки Крим та обласним радам.

Фактично у всіх підготовлених Комітетом матеріалах містяться пропозиції щодо шляхів вирішення проблемних питань у сфері адміністративно-територіального устрою України, на які вказує народний депутат України Ю.Кармазін. При цьому передбачаються узгоджені дії законодавчої та виконавчої гілок влади, органів місцевого самоврядування, зважений підхід і поетапне, а не одномоментне вирішення цих питань, які складалися впродовж десятків років і за якими стоять життєві інтереси мільйонів наших співгромадян.

Комітет відзначає, що друкований довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» стане офіційним юридичним джерелом, яке міститиме зведені відомості про всю систему адміністративно-територіального устрою України та на яке можна буде спиратися при розгляді питань у різних сферах діяльності.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В. Демчишена, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» (реєстр. № 7395-1 від 14.12.2010 р.), внесений народним депутатом України Ю.Кармазіним, відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва В. Демчишена.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 111/09*”

28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:45
28 квітня 2011 11:44
28 квітня 2011 11:44
28 квітня 2011 11:44