Відбувся круглий стіл Комітету на тему: «Інститут старости. Сучасні виклики та перспективи розвитку»

13 травня 2024, 19:52

 

 

Комітет провів 13 травня 2024 року в м. Києві круглий стіл «Інститут старости. Сучасні виклики та перспективи розвитку», присвячений обговоренню шляхів законодавчого врегулювання проблематики функціонування інституту старост.

Під час проведення заходу учасникам було представлено:

- експертні рекомендації щодо критеріїв формування старостинських округів, підготовлені експертом громадської організації «Товариство дослідників України»;

- презентацію «Проблематика номінації старости на посаду», підготовлену експертом громадської організації «ДЕСПРО».

Учасники обговорили:

- стан дотримання органами місцевого самоврядування законодавства в частині призначення старост та утворення старостинських округів;

- проблемні аспекти номінації старост на посаду, в тому числі в умовах дії правового режиму воєнного стану;

- правовий статус та роль старости в територіальній громаді, його місце в системі місцевого самоврядування;

- повноваження старости;

- особливості організації роботи старости, в тому числі в умовах військової агресії;

- пріоритетні напрямки реформування законодавства щодо інституту старост, зокрема в контексті новел проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану (реєстр. 9518).

 

У круглому столі взяли участь Перший заступник Голови Верховної Ради України, народні депутати України, представники Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, очільники територіальних громад, старости, представники громадського та експертного середовища.


Захід відбувся за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), громадської організації «ДЕСПРО».

 

Матеріали заходу: