До Комітету надійшли позиції Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Центральної виборчої комісії та громадянського суспільства до проекту Закону про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо вдосконалення регулювання інформаційного забезпечення виборів та здійснення передвиборної агітації (реєстр. № 8310)

24 березня 2023, 11:00

 
Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення підтримує прийняття проекту Закону, який розроблений з метою посилення прозорості виборчого процесу, дотримання прав суб’єктів медіа на доступ до інформації та запобігання зловживанням під час здійснення передвиборної агітації, та просить сприяти в його найшвидшому прийнятті. Нацрада відмічає, що норми законопроекту уніфіковано з положеннями законів України «Про медіа» та «Про всеукраїнський референдум», зокрема, в частині термінології та повноважень Нацради під час виборчих процесів, що зміцнює незалежність національного регулятора та його ефективність при виконанні своїх функцій, особливо під час виборів, та є однією з вимог щодо вступу України до Європейського Союзу в частині медіа реформи.

Центральна виборча комісія за результатами проведеного аналізу проекту Закону висловлює до нього низку зауважень та вважає за доцільне звернути увагу на необхідність додаткового опрацювання його положень з метою удосконалення пропонованого законодавчого регулювання відповідних питань.

Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА», проаналізувавши положення проекту законодавчого акта, відмічає, що запропоновані зміни загалом є позитивним кроком у правовому регулюванні передвиборної агітації та вважає, що проект Закону із реєстр. № 8310 у такій редакції можна рекомендувати до розгляду в першому читанні. Однак потрібно враховувати, що окремі положення законопроекту можуть розглядатися як дискусійні та потребують уточнень, а також можуть зумовити необхідність внесення змін до інших нормативно-правових актів.

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні у своєму висновку зробила акцент на аналізі відповідності основних положень проекту законодавчого акту міжнародним стандартам у відповідній сфері та зазначає, що переважна більшість його положень в частині регулювання передвиборної агітації та інформаційного забезпечення виборів відповідають стандартам Ради Європи, вимогам Європейської конвенції з прав людини та директивам Європейського Союзу у сфері захисту дітей та інших вразливих груп від шкідливого контенту. Водночас IFES звертає увагу, що окремі норми проекту Закону потребують подальшого узгодження з міжнародними стандартами та кращими практиками, якими, зокрема, унормовується діяльність друкованих засобів масової інформації під час виборів та підстави відмови у забезпеченні права на відповідь.

Національний інститут стратегічних досліджень у аналітичній записці до проекту Закону констатує, що положення Виборчого кодексу України потребують вдосконалення в частині регулювання інформаційного забезпечення загальнодержавних та місцевих виборів щодо додаткового врегулювання прав кандидатів у депутати та політичних партій, а також представників медіа.