Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення підтримує прийняття проекту Закону, який розроблений з метою посилення прозорості виборчого процесу, дотримання прав суб’єктів медіа на доступ до інформації та запобігання зловживанням під час здійснення передвиборної агітації, та просить сприяти в його найшвидшому прийнятті. Нацрада відмічає, що норми законопроекту уніфіковано з положеннями законів України «Про медіа» та «Про всеукраїнський референдум», зокрема, в частині термінології та повноважень Нацради під час виборчих процесів, що зміцнює незалежність національного регулятора та його ефективність при виконанні своїх функцій, особливо під час виборів, та є однією з вимог щодо вступу України до Європейського Союзу в частині медіа реформи.

Центральна виборча комісія за результатами проведеного аналізу проекту Закону висловлює до нього низку зауважень та вважає за доцільне звернути увагу на необхідність додаткового опрацювання його положень з метою удосконалення пропонованого законодавчого регулювання відповідних питань.

Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА», проаналізувавши положення проекту законодавчого акта, відмічає, що запропоновані зміни загалом є позитивним кроком у правовому регулюванні передвиборної агітації та вважає, що проект Закону із реєстр. № 8310 у такій редакції можна рекомендувати до розгляду в першому читанні. Однак потрібно враховувати, що окремі положення законопроекту можуть розглядатися як дискусійні та потребують уточнень, а також можуть зумовити необхідність внесення змін до інших нормативно-правових актів.

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) в Україні у своєму висновку зробила акцент на аналізі відповідності основних положень проекту законодавчого акту міжнародним стандартам у відповідній сфері та зазначає, що переважна більшість його положень в частині регулювання передвиборної агітації та інформаційного забезпечення виборів відповідають стандартам Ради Європи, вимогам Європейської конвенції з прав людини та директивам Європейського Союзу у сфері захисту дітей та інших вразливих груп від шкідливого контенту. Водночас IFES звертає увагу, що окремі норми проекту Закону потребують подальшого узгодження з міжнародними стандартами та кращими практиками, якими, зокрема, унормовується діяльність друкованих засобів масової інформації під час виборів та підстави відмови у забезпеченні права на відповідь.

Національний інститут стратегічних досліджень у аналітичній записці до проекту Закону констатує, що положення Виборчого кодексу України потребують вдосконалення в частині регулювання інформаційного забезпечення загальнодержавних та місцевих виборів щодо додаткового врегулювання прав кандидатів у депутати та політичних партій, а також представників медіа.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07
18 квітня 2024 11:54
17 квітня 2024 11:09
15 квітня 2024 12:36