Голова Комітету Андрій Клочко заявив, що наміри російської окупаційної влади провести псевдореферендум на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей – це агонія від провалу плану рашистів по ліквідації незалежності України

20 вересня 2022, 16:55

 «Чим би не керувалися окупанти, жодних правових наслідків ця правова клоунада не матиме, цивілізований світ твердо стоїть на позиції збереження територіальної цілісності України та невизнання будь-яких псевдоутворень на території України в її міжнародно визнаних кордонах. Більше того, усі, хто прийматиме участь в незаконних діях з організації та проведення окупаційними адміністраціями рф псевдореферендумів, понесуть відповідальність. Україна переслідуватиме таких осіб по всьому світу, використовуючи всі можливі правові інструменти, включаючи застосування санкцій», - зазначив А.Клочко.

Голова Комітету також наголосив, що Верховна Рада України ще 29 липня ц.р. ухвалила звернення до ООН, Єврокомісії, Європарламенту, Ради Європи, ОБСЄ, їх парламентських асамблей, урядів і парламентів держав світу щодо невизнання організації та проведення окупаційними адміністраціями російської федерації псевдореферендумів на тимчасово окупованих територіях України, в якому наголошується, що організація та проведення псевдозаходів "народного волевиявлення" на тимчасово окупованих територіях України суперечить усталеним засадам міжнародного правопорядку, а також положенням Конституції України.

Крім того, Верховна Рада України закликала жителів тимчасово окупованих територій України не брати участі у провокативних і незаконних псевдореферендумах, які має намір провести держава-агресор, таким чином продемонструвавши єдність Українського народу та непорушність кордонів України.