Делегація Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування у складі народних депутатів України Альони Шкрум, Миколи Федорука, Юрія Бублика, Андрія Реки, Олександра Дехтярчука, Василя Гуляєва та працівників секретаріату Комітету перебуває із ознайомчим візитом у Королівстві Іспанія

Комітет
31 жовтня 2017, 12:29

Члени Комітету зустрілися з Президентом Конституційного суду Королівства Іспанія п. Хуаном Хосе Гонсалес Рівасом, представниками апарату суду, ознайомились із інформацією про Конституційний суд Іспанії та історією формування повноважень автономій. Так, під час зустрічі зазначалось, що Конституційний суд є вищим органом конституційного контролю в Іспанії і був створений відповідно до Конституції 1978 року. Діяльність суду регулюється Органічним законом від 5 жовтня 1979 року, який визначає суд як вищу інстанцію для тлумачення Конституції і визначає його незалежність від решти конституційних органів. Конституційний суд складається з 12 суддів, які призначаються Королем Іспанії спеціальним королівським указом за пропозицією: двох палат парламенту – по чотири кандидати від Конгресу депутатів і Сенату; Уряду Іспанії – 2 кандидати; Генеральної Ради судової влади – 2 кандидати. Члени делегації взяли до уваги, що Конституційний суд Іспанії розглядає питання про конституційність законів і нормативних актів (за запитом Глави Уряду Іспанії, омбудсмена, 50 депутатів Конгресу або 50 сенаторів, органів виконавчої та законодавчої влади автономних областей); скарги в порядку процедури ампаро щодо захисту порушених основних прав і громадянських свобод; спори про повноваження між державою в цілому і автономними співтовариствами; спори між автономними співтовариствами; спори між органами державної влади; конституційність положень міжнародного договору, що підлягає ратифікації; умови для призначення членів Конституційного суду. Судді здійснюють свою діяльність через апарат суду. Суд має п’ятьох секретарів, яких призначає самостійно. Секретарі, здійснюючи кураторство за певними напрямками, готують технічну документацію до кожної справи та надають допомогу у підготовці рішень суду. Кожен суддя має двох помічників, яких призначає суд. Членів делегації було поінформовано про статус службовців апарату, відбір на вакантні посади, просування по службі та умови оплати праці, декларування їх доходів та видатків.

  Також члени делегації мали змогу зустрітися в Сенаті Королівства Іспанія з Хуаном Хосе Лукасом, Головою Конституційної комісії та працівниками апарату Комісії. Під час зустрічі було заслухано інформацію про досвід Іспанії у проведенні децентралізації та підвищенні ролі спроможних територіальних громад, обговорені питання щодо двостороннього діалогу між Україною та Іспанією, подальшого поглиблення міжпарламентських зв’язків, тимчасово окупованих Російською Федерацією територій Донецької та Луганської областей, збройної анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також  ситуації, яка склалася в Каталонії. Так, Хуан Хосе Лукас подякував за позицію України стосовно подій як у місті Барселона, так і Каталонії в цілому та підтвердив позицію Королівства Іспанії щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України. У свою чергу члени делегації представили основні напрямки освітньої та медичної реформ в Україні, реформи державного управління, поінформували про хід впровадження реформи децентралізації влади. Голова Конституційної комісії наголосив, що у професійних та урядових колах Іспанії з великою зацікавленістю спостерігають за процесом та перебігом зазначених реформ в Україні та висловив сподівання, що отриманий парламентаріями під час візиту досвід буде ефективно використано в рамках їх законодавчої діяльності.

Директор Центру конституційних та політичних досліджень Іспанії п.Бенігно Пендас Гарсія ознайомив членів делегації з його статусом, основними завданнями та функціями. Центр підпорядковується Міністерству Секретаріату Глави Уряду і територіальних адміністрацій Іспанії та є його дорадчим органом. Завданнями Центру є сприяння аналізу національної і міжнародної правової та соціально-політичної реальності, приділення уваги розвитку публічного права та соціальних наук як у Європі, так і в Латинській Америці. До функцій Центру належить вивчення характеру, еволюції та функціонування соціальних, політичних, адміністративних систем як на національному, так і на міжнародному рівні, а також дослідження національної та міжнародної політики у сфері публічного права. Крім того, керівник Центру надав інформацію про адміністративно-територіальний устрій Іспанії, який складають 17 автономій та 2 автономних міста із спеціальним статусом – Сеута та Меділья, 50 провінцій та 8817 муніципалітетів; перебіг процесу децентралізації в Іспанії з урахуванням історичних, географічних та економічних особливостей; державний устрій та функціонування законодавчої та виконавчої гілок влади.

Візит делегації Комітету здійснюється за підтримки та сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».