Висновок Комітету про зміну і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області

17 листопада 2015, 11:51

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув подання Луганської обласної ради щодо зміни і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 7 жовтня 2014 року № 1693-VII «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Луганської області, зміну і встановлення меж Перевальського і Попаснянського районів Луганської області» місто Гірське Первомайської міської ради включено в межі Попаснянського району Луганської області.

Згідно облікових даних Державного земельного кадастру існуюча площа міста Гірське становить 1324,0 гектара земель. При розробці проекту землеустрою було проведено коригування планово-картографічного матеріалу та уточнення межі населеного пункту, загальна площа території міста Гірське в існуючих межах склала 1218,39 гектара земель.

Проектом землеустрою щодо зміни і встановлення меж міста Гірське пропонується збільшити територію міста на 77,39 гектара земель, що знаходяться у віданні Голубівської сільської ради Попаснянського району та затвердити територію міста Гірське загальною площею 1295,78 гектара.

Проект землеустрою щодо зміни меж міста Гірське розроблений ПП Обласний центр впровадження «Агроцентрнаука» з урахуванням  фактичного стану землекористування, генерального плану забудови міста та отримав позитивний висновок державної експертизи землевпорядної документації № 425-12 від 24 липня 2012 року Державного агентства земельних ресурсів України.

Земельні ділянки, які планується включити в межі міста, будуть використані під житлове та соціально-побутове будівництво, а також для розміщення об’єктів виробничого призначення, створення системи інженерного обладнання і благоустрою, забезпечення рекреаційних умов, інших потреб.

Питання про зміну меж міста Гірське погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Голубівською сільською, Гірською міською, Попаснянською районною, Луганською обласною радами.

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин висловлює ряд зауважень до проекту землеустрою щодо зміни і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області, які частково враховані розробниками проекту землеустрою.

В порушення вимог статті 173 Земельного кодексу України проект землеустрою не містить посвідченої в установленому порядку копії генерального плану населеного пункту та рішення про його затвердження.

Крім того, у проекті землеустрою відсутні викопіювання із схеми землеустрою і техніко-економічного обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальної одиниці (утворення) чи викопіювання із проекту формування територій сільських, селищних рад (частина третя статі 46 Закону України «Про землеустрій»).

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, обговоривши питання та враховуючи неможливість доопрацювання Гірською міською радою проекту землеустрою, оскільки необхідні матеріали містяться в Первомайській міській раді Луганської області, яка знаходиться на тимчасово окупованій території внаслідок збройної агресії Російської Федерації, Комітет  у х в а л и в:

1. Підтримати подання Луганської обласної ради щодо зміни і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про зміну і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Луганської обласної ради щодо зміни і встановлення меж міста Гірське Попаснянського району Луганської області, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату ято.