24 листопада 2023
1030

 

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування проведе експертне обговорення на тему: «Виборчі права в контексті перехідного правосуддя».

Під час заходу планується обговорити критерії та механізми персоналізованої оцінки щодо обмеження політичних прав, зокрема активного та пасивного виборчого права, тривалість часового проміжку, на який доцільно встановити обмеження, а також процедуру прийняття та оскарження рішення щодо обмеження політичних прав.

В рамках експертного обговорення учасникам буде представлено загальний огляд ключових рекомендацій спільного Висновку Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія) та Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ щодо законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів, що обмежують участь у роботі органів державної влади осіб, пов’язаних з політичними партіями, діяльність яких заборонена законом (№ CDL-AD(2023)025), затвердженого на 136-му пленарному засіданні Венеційської комісії (Венеція, 6–7 жовтня 2023 року).

До участі у обговоренні запрошені народні депутати України, представники органів влади, вітчизняних, міжнародних організацій та інституцій, науковці та експерти.

Захід відбудеться 24 листопада о 10:30 у змішаному форматі (м. Київ та у режимі відеоконференції на платформі ZOOM) за сприяння Проекту Ради Європи «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», який впроваджується в рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023 – 2026 роки, в межах розробки Плану заходів Дорожньої карти з доброго демократичного врядування в Україні щодо підготовки і проведення перших післявоєнних виборів в Україні.

Контактна особа з організаційних питань щодо забезпечення проведення заходу: Каніковська Вероніка Олегівна – головний консультант секретаріату Комітету, тел. 044 255 23 19, +38 050 280 64 69, kanikovska@rada.gov.ua.


Повернутись до календаря подій