Народні депутати України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін та голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Олександр Аліксійчук під час Конгресових слухань презентували та обговорили основні новели розробленого проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад.

Віталій Безгін відзначив:

«Жодна громада не в змозі самотужки вирішити усі місцеві питання. Деякі проекти, щоб вони були дійсно успішними, треба реалізовувати спільно з сусідами, з колегами. З цим уже ніхто не сперечається. Щоб створити громадам можливість співпрацювати, свого часу був ухвалений законопроект про міжмуніципальне співробітництво. Але час і практика показали, що він потребує удосконалення. Сьогоднішня ситуація зі співробітництвом нагадує мені двір, де неправильно проклали доріжки і всі ходять навпростець, бо так зручніше. Законопроект, який ми підготували до реєстрації, на мою думку, прокладає правильні доріжки, бо спрощує процедури для громад і змінює роль держави з регулятора на спостерігача, функцією якого  є моніторинг і формування політики».

Олександр Аліксійчук вказав, що законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про співробітництво територіальних громад» та «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме:

- уточнити визначення термінів, зокрема, договору про співробітництво, додаткового договору про співробітництво, суб’єкта  співробітництва;

- визначити нову форму співробітництва – агломерація, законодавче регулювання якої передбачається окремим законом;

- спростити процедури ініціативи співробітництва;

- адаптувати процедури ініціативи та організації співробітництва до особливостей режиму воєнного і надзвичайного стану;

- уточнити положення щодо вимог до договорів про співробітництво;

- визначити порядок ініціативи у залежності від ініціатора співробітництва;

- встановити, що громадське обговорення щодо пропозиції співробітництва є дискрецією місцевих рад та на період дії режиму воєнного чи надзвичайного стану може проводитись дистанційно;

- уточнити положення щодо моніторингу співробітництва;

- удосконалити положення щодо припинення договірних відносин співробітництва територіальних громад у залежності від підстав;

- визначити, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються не лише питання прийняття рішень щодо надання згоди на організацію співробітництва територіальних громад, а й щодо приєднання до співробітництва, суб’єктом якого є територіальна громада.

Захід відбувся за участі представників Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, експертів, які висловили підтримку законопроекту.

Презентація пройшла за сприяння та підтримки Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) та Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні».

Презентація за посиланням

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 серпня 2024 18:14
24 серпня 2024 09:19
23 серпня 2024 09:45
19 серпня 2024 14:18
16 серпня 2024 09:00
15 серпня 2024 14:18
11 серпня 2024 08:00
08 серпня 2024 13:45
01 серпня 2024 09:24
31 липня 2024 19:12