Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування відзначає: «Найкраще, що може почути законотворець від свого стейкхолдера  – це позитивні відгуки і оплески щодо фінальної редакції комітетського законопроекту про старост. Спрощення процедури призначення старост на період дії воєнного стану, зменшення розміру старостинських округів - це те, на чому наголошували громади під час війни, і ми їм це даємо».

Аліна Загоруйко, народний депутат України, Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії зауважує: «Питання процедури призначення старост -  це вкрай актуальне питання. Тут ми маємо дотримуватись балансу між демократією участі та централізацією управління в громаді, адже від способу набуття посади залежить відповідальність та підзвітність, і це важливо. Тому пропозицію про тимчасову відмову від проведення громадських обговорень кандидатур старост не можу підтримати. Зрозуміло, що є свої реалії в прифронтових і прикордонних громадах, але наразі ми бачимо проблеми не лише в цих громадах. І, можливо, ці проблеми пов’язані не лише з безпековою складовою та небажанням жителів брати участь в таких заходах? Залишу це питання відкритим. Однак, не дивлячись на зазначене вище, загалом я підтримую необхідність врегулювання наявних проблем і законопроект з реєстр. № 9518. Наразі головне, щоб жителі громад отримали старост».

Віталій Войцехівський, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування зауважує: «Інститут старост ще доволі молодий, тому питань до нього виникає чимало. Завдання парламенту - створити дієву вертикаль влади, не порушуючи при цьому принципів народовладдя».



Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету констатує: «Вчергове почули від громад, як вони бачать інститут старост. Більшість з озвучених пропозицій уже враховані в законопроекті з реєстр. № 9518. Примітно, що ці новели були напрацьовані між першим і другим читанням за наслідками консультацій з представниками місцевого самоврядування. Переконаний, що це правильна формула, коли парламентарі ведуть живий діалог з місцевою владою і реагують на її запити у вигляді відповідних законодавчих ініціатив».




Олександр Літвінов, народний депутат України, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення діяльності органів державної влади, державних символів і нагород підкреслює: «Виконання повноважень старост на період їх тимчасової відсутності, зокрема, у зв’язку з мобілізацією, наразі не врегульовано на законодавчому рівні. Відтак, наше завдання як парламентарів, виправити ситуацію та максимально спростити цей процес в період дії правового режиму воєнного стану. Відповідні ініціативи уже враховані в законопроекті з реєстр. № 9518 і я впевнений, що найближчим часом він буде розглянутий Верховною Радою України та ухвалений в цілому».

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 червня 2024 09:56
26 червня 2024 13:29
26 червня 2024 11:45
25 червня 2024 17:37
23 червня 2024 07:00
20 червня 2024 15:01
19 червня 2024 18:08
19 червня 2024 16:51
17 червня 2024 09:57
15 червня 2024 10:20