Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування підкреслює, що: «Наш Комітет продовжує наполягати, що міжнародне співробітництво і залучення міжнародних коштів – це ключове джерело наповнення місцевих бюджетів протягом наступних найближчих років. Саме тому ми продовжуємо просувати цю ідею серед територіальних громад та  сприяти їх навчанню щодо пошуку партнерів, підготовки і подачі заявок на участь у конкурсах на отримання фінансування в рамках програм та проектів європейських фондів. Вже найближчим часом плануємо організувати навчання для українських громад за участі представників програми Interreg Europe».

 

Вячеслав Рубльов, народний депутат України, голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів наголошує: «Участь українських громад в реалізації програм та проектів міжнародного територіального співробітництва та налагодження співпраці з громадами, зокрема Європейського Союзу, стає невід’ємною складовою розвитку місцевого самоврядування та зміцнення його потенціалу. Завдяки такому співробітництву навіть в умовах воєнного стану з допомогою міжнародних партнерів можна шукати шляхи зміцнення стійкості громад, підтримувати розвиток партнерства і допомоги громадам, які постраждали внаслідок воєнних дій».

 

Віталій Войцехівський, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування акцентує: «В питанні міжнародного територіального співробітництва громад не потрібно недооцінювати значення прямих міжмуніципальних звʼязків. Ми всі пам’ятаємо, як в перші дні широкомасштабного вторгнення саме завдяки таким горизонтальним звʼязкам наші громади дуже швидко, без будь-яких бюрократичних перешкод, отримали необхідну гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб».

 

Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету зауважує: «Місцеве самоврядування давно вже вийшло за рамки вирішення виключно питань місцевого значення. Зараз, у такий складний для країни час, громади та регіони активно працюють, в тому числі і на міжнародній арені. Численні контакти з муніципалітетами країн Європи, велика кількість міст-побратимів, широкий спектр різноманітних проектів співпраці - це лише мала частка того, що місцеве самоврядування робить для просування України в світі. І законопроект з реєстр. № 9450 допомагає на рівні законодавства цю співпрацю посилити».

 

Андрій Стріхарський, народний депутат України, голова підкомітету з питань житлової політики та захисту інвестицій в об'єкти будівництва зазначає: «Сьогодні Україна стикається з безпрецедентними викликами. Війна, розв'язана країною агресором, призводить до масових руйнувань, втрати життів тисяч українців. Співпраця з іншими країнами є вкрай важливою і необхідною в сьогоднішніх реаліях. Переконаний, що завдяки законопроектам з реєстр. №№ 9450, 10284, які ми сьогодні обговорюємо, активізується участь громад у різноманітних європейських програмах, покращиться координація між органами місцевого самоврядування та збільшиться ефективність співпраці з громадами країн Європейського Союзу. Хочу відзначити, що на сьогодні, на моєму виборчому окрузі є громади, які активно співпрацюють з міжнародними партнерами у питаннях реалізації різних проектів, отримання гуманітарної допомоги населенню, розширення співпраці з містами - побратимами, тощо. Це і Гуманітарний хаб в Городищі, і співпраця з Естонським центром міжнародного розвитку щодо підтримки та розвитку сільського туризму в Мліївській сільській громаді, і програми польської співпраці щодо підвищення компетенцій територіальних громад у сфері соціальних послуг у Степанецькій сільській громаді, взаємодія міст-побратимів Корсунь-Шевченківський та Гіфхорн (Німеччина), а також  Хойніце (Польща) тощо».

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 червня 2024 09:56
26 червня 2024 13:29
26 червня 2024 11:45
25 червня 2024 17:37
23 червня 2024 07:00
20 червня 2024 15:01
19 червня 2024 18:08
19 червня 2024 16:51
17 червня 2024 09:57
15 червня 2024 10:20