Під час другого дня візиту до Французької Республіки делегація Комітету провела низку зустрічей з французькими парламентарями – представниками Національної Асамблеї та Сенату Французької Республіки.

· У Національній Асамблеї народні депутати України, члени Комітету зустрілись з пані Валері Рабо, Віце-президентом Національної Асамблеї, паном Жоелем Жіро, депутатом, ексміністром територіальної єдності та відносин з місцевою владою, пані Каролін Абаді та Сесіль Унтермайер, Віце-президентами Комітету з питань законодавства та іншими членами Комітету.

Французькі колеги поділились досвідом у впровадженні реформ децентралізації та деконцентрації влади, які були важливими складовими політичних і адміністративних змін в країні з точки зору підвищення ефективності управління та передбачали передачу значного обсягу державних функцій органам місцевого самоврядування, наділення місцевих органів виконавчої влади окремими повноваженнями центральних органів влади, посилення ролі префектів у координації дій між місцевими та центральними органами влади.

Представники нижньої палати французького Парламенту поінформували делегацію Комітету про те, що наразі в законодавчому органі Франції дискутується питання щодо необхідності подальшого вдосконалення територіальної організації влади країни, а саме доцільності укрупнення базових адміністративно-територіальних одиниць, перегляду системи муніципального управління та перерозподілу повноважень між усіма рівнями влади.

Члени української делегації відзначили, що досвід Франції у впровадженні реформи децентралізації в частині функціонування інституту префектів є надзвичайно цікавим і корисним для України та висловили надію, що Франція сприятиме адвокації на рівні інституцій Європейського Союзу проведенню відповідної реформи в Україні.

· У Сенаті Франції відбулися діалоги з представниками групи дружби «Франція-Україна», паном Матьє Дарно, Першим віце-президентом Сенату Франції та пані Агнес Канайє, Віце-головою делегації Сенату Франції з питань місцевої влади та децентралізації, секретарем Комітету з конституційного права.

Під час візиту парламентарі обговорювали питання налагодження партнерства між українськими та французькими територіальними громадами і регіонами та їх участі у програмах європейських фондів для реалізації спільних проектів у пріоритетних напрямках (зокрема зміцнення енергетичної безпеки України, відновлення зруйнованих внаслідок російської збройної агресії інфраструктурних, житлових та інших об’єктів тощо).

У фокусі постійної уваги делегації були теми продовження та посилення Французькою Республікою допомоги Україні у захисті її суверенітету та відбитті військової агресії, закриття українського неба та можливості зняття обмежень у завданні ударів зразками західної зброї по військовим об’єктам на території країни-агресора, використання «заморожених» російських активів.

Робочий візит членів Комітету організовано Програмою «U-LEAD з Європою», яка впроваджується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, у співпраці з Expertise France.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 червня 2024 09:56
26 червня 2024 13:29
26 червня 2024 11:45
25 червня 2024 17:37
23 червня 2024 07:00
20 червня 2024 15:01
19 червня 2024 18:08
19 червня 2024 16:51
17 червня 2024 09:57
15 червня 2024 10:20