Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 20 березня 2023 року презентував в Українському національному інформаційному агентстві «УКРІНФОРМ» проект Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254), підготовлений Комітетом до розгляду парламентом у другому читанні.

Участь у презентації взяли народні депутати України, представники міжнародних організацій та вітчизняні експерти.

Голова Комітету Олена Шуляк відзначила, що  створення важелів для суспільства, щоб воно могло своєчасно реагувати на важливі законодавчі, місцеві ініціативи, є надзвичайно актуальним, оскільки, навіть попри повномасштабну війну, Україна – європейська держава, що прагне повсякчас бути кращою для своїх громадян. «Публічні консультації – це реальний шанс почути людей, врахувати їх думку та напрацювати рішення з високоякісним результатом. А в рамках відновлення та відбудови нашої країни після війни нам це вкрай необхідно!» - наголосила очільниця Комітету.

   Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Аліна Загоруйко, презентуючи законопроект, зосередилась на визначенні основних термінів, що вживаються у законопроекті, принципах та формах проведення публічних консультацій, переліку суб’єктів проведення публічних консультацій та заінтересованих сторін, основних етапах проведення публічних консультацій, особливостях проведення публічних консультацій народними депутатами України та комітетами Верховної Ради України, відповідальності за порушення встановленого порядку проведення публічних консультацій чи їх непроведення. А.Загоруйко акцентувала увагу учасників на тому, що за понад 2 роки підготовки Комітетом законопроекту до другого читання, його положення були суттєво покращені та гармонізовані з іншими актами законодавства, а тому ухвалення відповідного закону безумовно сприятиме розвитку демократичних процесів та підвищить довіру суспільства до рішень, прийнятих суб’єктами владних повноважень.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін у своєму виступі відзначив новаторський характер законопроекту про публічні консультації для вітчизняної системи законодавства та висловив переконання, що його ухвалення сприятиме легітимізації рішень на всіх щаблях влади. В.Безгін   позитивно оцінив запропонований законопроектом механізм проведення публічних консультацій, створення єдиної онлайн-платформи для проведення публічних консультацій, а також відмітив інклюзивність процесу підготовки Комітетом законопроекту до другого читання.  

Обговорюючи новели законопроекту, учасники презентації погодились з тим, що підготовлений до другого читання законопроект став більш якісним та збалансованим, враховує кращі європейські практики демократії участі та має стати новим етапом для забезпечення народовладдя у всьому розмаїтті його форм.

Захід проводився за сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Проекту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період», Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні»

Відеозапис заходу можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=oSjAl0DCTEo

Презентація проекту Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254)

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 20:53
28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05