У Верховній Раді України зареєстрований Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій.

Його мета - вжиття додаткових заходів у сфері будівельної діяльності, пов’язаних із захистом населення від вибухів, вибухових хвиль, ураження небезпечними хімічними, радіоактивними і біологічно небезпечними речовинами.

Заступник Голови Комітету Олена Шуляк зазначила, що це спільний з Мінрегіоном законопроект про планування та забудову територій з обов’язковою наявністю бомбосховищ.

«Війна показала: в Україні мало надійних укриттів. Більше того, значна частина таких укриттів не обладнана евакуаційними виходами, не має доступу до систем водопостачання та водовідведення, не пристосована для зберігання продуктів харчування, не говорячи вже про спроможність захистити населення у випадку застосування зброї масового ураження. Наша система цивільного захисту не в змозі повною мірою забезпечити захист людей від ризиків, пов’язаних з бойовими діями, особливо, якщо зважити на відверто варварський характер ведення війни, який практикується росією.

Тому ми маємо будувати з урахуванням надійних бомбосховищ. Своїм законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій» ініціюємо термінове розгортання в Україні мережі захисних споруд цивільного захисту (бомбосховищ та бомбосховищ у новобудовах), які забезпечуватимуть безпеку громадянам від воєнних злочинів, які чи не щодня вчиняються збройними силами російських терористичних військ. Так, всі придатні для укриття об'єкти зобов'яжуть за потреби готувати до прийому населення в 12-годинний термін.

Серед усього іншого ми пропонуємо, щоб у Містобудівній документації на регіональному та місцевому рівні має бути розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту (і затвердження такої документації за відсутності цього розділу забороняється). Між тим, проектна документація на об’єкти, що за класом наслідків належать до об’єктів з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, на яких постійно перебуватимуть понад 50 фізичних осіб або періодично перебуватимуть понад 100 фізичних осіб, обов’язково повинна передбачати розділ щодо інженерно-технічних заходів цивільного захисту + мають забезпечувати дотримання вимог доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення», - зазначила Олена Шуляк.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07
18 квітня 2024 11:54
17 квітня 2024 11:09
15 квітня 2024 12:36
11 квітня 2024 15:04
11 квітня 2024 14:38
11 квітня 2024 14:30
11 квітня 2024 09:50
10 квітня 2024 17:54