Наприкінці грудня 2020 року Комітет долучився до ініціативи «Модельний комітет» Програми USAID РАДА. З  січня по червень триває активний період впровадження цієї ініціативи. Проєкт «Модельний комітет» спрямований на покращення співпраці Комітету з Кабінетом Міністрів України та центральними органами виконавчої влади, виконання контрольних функцій Комітету, посилення кадрової спроможності секретаріату Комітету. Крім того, проєкт сприяє підвищенню рівня публічності роботи Комітету, залученню до його діяльності громадськості та інших зацікавлених сторін, посиленню взаємодії Комітету з міжнародними партнерами.

В рамках співпраці у Проєкті Комітетом було проведено публічні консультації на порталі Верховної Ради України «Громадське обговорення» щодо суспільно-важливого законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні» (реєстр. № 4298 від 30.10.2020).

Налагоджено співпрацю з Програмою USAID РАДА в частині включення експертів до робочої групи для подальшого вдосконалення тексту законопроекту «Про парламентську службу» (реєстр. № 4530) із врахуванням найкращого міжнародного досвіду.

Докладаються зусилля для налагодження тіснішої співпраці Комітету з широким колом зацікавлених сторін: міністерствами, іншими органами державної влади, громадськими організаціями, міжнародними партнерами; розробляється карта стейкхолдерів комітету; ведеться робота щодо формування реєстру міжнародних партнерів, включаючи донорські організації, які надають допомогу у галузевих реформах.

Народні депутати України, члени Комітету долучаються до ініціатив Програми USAID РАДА, зокрема до проведення Днів парламенту на Волині, Львівщині, що проводились у співпраці з Апаратом Верховної Ради України, ГО «Інтерньюз-Україна» та Громадянською мережею ОПОРА.

Працівники секретаріату Комітету взяли участь в опитуванні функціонального аудиту. Даний Аудит був спрямований на аналіз потреб і запитів Комітету в частині їхньої співпраці зі стейкхолдерами та організації внутрішньопарламентської роботи, виявлення можливих недоліків з метою подальшого напрацювання законодавчих пропозицій задля вирішення чи пом’якшення таких недоліків, оптимізації функціонування секретаріатів комітетів. Результати функціонального аудиту були представлені в середині березня керівництву Апарату Верховної Ради України.

Працівники секретаріату Комітету активно долучались до комплексної програми навчання, яка включала онлайн-тренінги («Про комітети  Верховної Ради України», «Аналіз публічної політики», «Законодавчий процес у Верховній Раді України», «Електронні інструменти залучення громадськості», «Гендерно-правова експертиза законопроєктів») та тематичні семінари, частина з яких була проведена за участі експертів Вестмінстерської фундації за демократію. Експерти поділились міжнародним досвідом щодо співпраці комітетів з міністерствами і стейкхолдерами, посилення контрольної функції комітетів та постзаконодавчого контролю, проведення публічних консультацій. У рамках інших заходів працівники секретаріату Комітету також мали змогу більше дізнатись про міжнародний досвід діяльності парламентських дослідницьких служб, зокрема Німеччини, Польщі, Канади. У частині тренінгів також взяли участь представники профільних міністерств, а до одного із тренінгів («Участь громадськості в роботі парламенту та законотворчому процесі. Адвокація») були запрошені громадські організації, що тісно співпрацюють з Комітетом. 

Відповідно до запиту Комітету було проведено тренінг для працівників секретаріату Комітету на тему: «Профілактика емоційного та професійного вигорання».

Працівники секретаріату також навчалися застосовувати спеціальні онлайн-інструменти, зокрема, було відпрацьовано автоматизацію створення іменних листів та розсилок під час організації заходів. Спільно з Управлінням комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України було проведено годину запитань-відповідей щодо досвіду використання парламентськими комітетами електронних систем Верховної Ради України  - СЕДО, Електронний законопроект, Електронне засідання комітету.

Важливим етапом участі в ініціативі є посилення співпраці Комітету з Інформаційно-дослідницьким центром Верховної Ради України. На запити Комітету експерти ІДЦ підготували інформаційну довідку, що стосується міжнародного досвіду у сфері проведення публічних консультацій.

Завдяки співпраці із програмою «Модельний комітет» втілюються і окремі ініціативи технічного характеру. Так, незабаром завдяки програмі, Комітет матиме у розпорядженні мапи нових районів України.

Також в найближчих планах – виготовлення низки  відеороликів, які секретаріати комітетів зможуть використовувати в своїй роботі (1. Про комітети Верховної Ради України; 2. Про діяльність народних депутатів в комітетах; 3. Про залучення громадськості до співпраці з комітетами).

Участь у ініціативі «Модельний комітет» Програми USAID РАДА Комітету є важливим етапом розвитку та посилення інституційної спроможності як народних депутатів України-членів Комітету, так і працівників його секретаріату.

 

 

Довідково:

У жовтні 2020 року Фонд Східна Європа та Програма USAID РАДА — діяльність якої спрямована на сприяння становленню відповідального, підзвітного і демократичного Парламенту України  уклали Меморандум про співпрацю  з Апаратом Верховної Ради, яким передбачено реалізацію низки ініціатив до кінця червня 2021 року, зокрема проєкту «Модельний комітет». Загалом в проєкті беруть участь 7 парламентських комітетів, три з яких – у рамках поглибленого рівня співпраці, і 4 – в рамках базового рівня співпраці.

Для роботи на поглибленому рівні на конкурсній основі було відібрано три комітети («модельні»):

-         Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики;

-         Комітет з питань екологічної політики та природокористування;

-         Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У січні модельними комітетами були підписані детальні плани співробітництва до кінця червня 2021 р. Документи передбачають проведення функціонального аудиту секретаріатів модельних комітетів, проведення низки тренінгів, розробку карт стейкхолдерів та реєстру проєктів міжнародної технічної допомоги в галузевих сферах, сприяння посиленню співпраці з профільними міністерствами та іншими стейкхолдерами, допомогу в проведенні комітетами слухань та публічних консультацій та ін.

Ще чотири парламентські комітети беруть участь у проєкті «Модельний комітет» в рамках базового рівня:

- Комітет з питань цифрової трансформації;

- Комітет з питань правоохоронної діяльності;

- Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування;

- Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Базовою програмою передбачено проведення циклу тренінгового навчання для представників секретаріатів із залученням працівників профільних міністерств.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 липня 2024 16:38
01 липня 2024 07:00
27 червня 2024 09:56
26 червня 2024 13:29
26 червня 2024 11:45
25 червня 2024 17:37
23 червня 2024 07:00
20 червня 2024 15:01
19 червня 2024 18:08
19 червня 2024 16:51