Відкриваючи захід, Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко зазначив, що реформа децентралізації, яку на сьогодні без перебільшення можна назвати найуспішнішою реформою в Україні, – це революційний процес, який докорінно змінив систему державного управління. Для подальшої її успішної реалізації дуже важливо розуміти суть і головну мету реформи децентралізації – створення безпечного середовища для громадян України та забезпечення надання їм послуг управлінським апаратом на найвищому рівні. Саме для досягнення цієї мети мають бути забезпечені дієві інструменти контролю з боку держави за законністю діяльності органів місцевого самоврядування і першочергове завдання учасників круглого столу – досягти консенсусу щодо шляхів здійснення такого контролю, які дозволять мати відповідальне місцеве самоврядування і, найголовніше, – захищених громадян. 
   
Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко висловив переконання, що забезпечення дієвого державного контролю за законністю діяльності органів місцевого самоврядування в умовах проведення реформи децентралізації є надзвичайно актуальним. Водночас, на думку очільника Комітету, в Україні нині не існує жодного суб’єкта владних повноважень, здатного здійснювати такий контроль, як і не існує жодної європейської моделі, яку можна було б адаптувати до українських реалій. Адже головним критерієм здійснення державного контролю за законністю в діяльності органів місцевого самоврядування має бути професіоналізм і повна політична незалежність суб’єктів здійснення такого контролю задля дотримання принципу невтручання держави в діяльність органів місцевого самоврядування.
     Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» Олександр Слобожан ознайомив учасників круглого столу з основними сферами діяльності органів місцевого самоврядування, в яких державний контроль вже запроваджений, і формами його здійснення. У зв’язку з цим, на думку О.Слобожана, на сьогодні актуальним є не встановлення додаткового державного контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування, а впорядкування вже існуючих механізмів. При цьому, органам місцевого самоврядування мають бути надані інструменти для захисту від безпідставного втручання держави в їх діяльність.

  З європейським досвідом адміністративного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування учасників заходу ознайомили Спеціальний посланник з питань реформ в Україні Уряду Німеччини Георг Мільбрадт, Керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату – ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску, експерт Ради Європи, професор Страсбурзького університету Робер Герцог та супрефект Міністерства внутрішніх справ Франції Жан-Франсуа Девемі. Зокрема, Керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату – ІІ з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи Даніель Попеску зазначив, що під час пошуку оптимальних шляхів здійснення нагляду державою за діяльністю органів місцевого самоврядування важливо знайти відповідь на 2 питання: хто має здійснювати цей нагляд і якими повноваженнями слід наділити відповідного суб’єкта? Д.Попеску наголосив, що, передусім, нагляд має здійснюватися за прийнятими актами органів місцевого самоврядування, а не за їх проектами. При цьому, для органів нагляду має бути передбачений прозорий механізм стримувань і противаг, що не дозволить їм зловживати наданими повноваженнями.
  
Захід було організовано Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Україні у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» з метою обговорення шляхів посилення відповідальності органів місцевого самоврядування в Україні та ознайомлення з європейськими стандартами і практиками у сфері адміністративного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 20:53
28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05