Народні депутати України Олексій Гончаренко, Альона Шкрум, Олександр Дехтярчук, Василь Гуляєв, Андрій Река, Микола Федорук, Юрій Бублик та працівники секретаріату Комітету в рамках ознайомчого візиту до Королівства Іспанії відвідали місто Сантандер, регіон Кантабрія.

Голова Уряду Кантабрії п. Мігель Ревілла Роіз поінформував членів делегації про адміністративно-територіальний устрій регіону, що включає одну провінцію та 102 муніципалітети, поточні показники його економічного розвитку та власні повноваження місцевих органів влади. Так,  за підсумками 2016 року валовий внутрішній продукт Кантабрії становив 12539 млн. євро, що у вимірі на душу населення складає 21553 євро і за цим показником виводить регіон на 9-е місце серед автономних провінцій Іспанії. Провідними бюджетоутворюючими галузями місцевої економіки є туризм та сфера послуг. Голова Уряду висловив переконання, що таких результатів було б неможливо досягнути без реформи децентралізації в Іспанії, завдяки якій Кантабрія отримала автономію у 1982 році. На сьогодні на регіональному рівні здійснюється управління переважною більшістю сфер життєдіяльності громад за винятком правоохоронних органів, збройних сил, морських портів та аеропортів. Членів делегації було ознайомлено з існуючою системою контролю за рішеннями органів місцевого самоврядування через систему муніципальних секретарів та аудиторів, які обираються на конкурсних засадах на державному рівні, а також зауважено, що в разі ігнорування місцевими органами влади вимог муніципальних секретарів щодо неухвалення або скасування їх незаконних рішень, спір вирішується у судовому порядку.

Генеральні директори з питань місцевих влад, з питань розвитку сільських територій, з питань інновацій, розвитку технологій та промислового підприємництва, з питань молодіжної політики та розвитку, з питань бюджету та фінансової політики міністерств Кантабрії поінформували учасників про те, як Уряд Кантабрії стимулює громади до об’єднання через впровадження спільних економічних проектів, про перелік місцевих податків та зборів, які залишаються в громадах, про ринок землі, про можливості Уряду для залучення інвесторів, про умови та порядок фінансування локальних проектів за рахунок бюджету  Європейського Союзу.

Також у ході візиту члени делегації відвідали законодавчий орган влади автономної спільноти – Парламент Кантабрії, який є однопалатним та нараховує 35 депутатів, котрі обираються виборцями шляхом загального, вільного, рівного, прямого і таємного голосування на 4 роки. Голова Парламенту Марія Долорес Горостьяга привітала українську делегацію, висловивши сподівання, що цей візит дозволить розширити зв’язки між Україною та Королівством Іспанія.

Представники депутатського корпусу Парламенту Кантабрії поінформували членів делегації, що автономія не є носієм необмеженої влади і повного суверенітету, а має лише певну самостійність в межах єдиної держави. Зауважувалось, що Кантабрія, як і переважна більшість автономних спільнот Іспанії, здобула свою автономію «повільним» шляхом, взявши на себе лише ті повноваження, які визначені статтею 148 Конституції Іспанії. Довелося чекати 5 років, щоб отримати можливість реформувати свій Статут і розширити коло власних повноважень, за виключенням питань, віднесених до виключної компетенції держави. Крім того, було зазначено, що автономна спільнота – це провінція чи група провінцій, які отримують доступ до самоврядування, беручи на себе певні повноваження шляхом ухвалення відповідних автономних статутів, що містять базові інституційні норми статусу автономії, а держава, у свою чергу, визнає і захищає їх як частину своєї правової системи. Саме в автономному Статуті автономна спільнота Кантабрія  окреслила коло своїх повноважень відповідно до Конституції і одна з найважливіших складових цього Статуту стосується регулювання діяльності органів самоврядування.

Також предметом дискусії під час зустрічі стали питання історичних передумов формування Кантабрії як історичної спільноти, організації роботи Парламенту Кантабрії, здійснення ним своїх повноважень, зокрема, щодо контролю за діяльністю Уряду, умов оплати праці депутатів, депутатського імунітету, забезпечення принципів прозорості та публічності депутатської діяльності.

Візит делегації Комітету здійснюється за підтримки та сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні». 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 20:53
28 березня 2024 13:27
28 березня 2024 11:19
27 березня 2024 16:42
26 березня 2024 18:04
26 березня 2024 10:15
25 березня 2024 17:40
25 березня 2024 12:32
21 березня 2024 15:30
21 березня 2024 15:05