Делегація Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування у складі народних депутатів України Олександра Дехтярчука, Миколи Федорука, Олени Бойко, Юрія Бублика, Андрія Реки, працівників секретаріату Комітету, представників державних органів влади та асоціацій органів місцевого самоврядування за сприяння та підтримки проекту «Реформа управління на сході України», який виконується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини, перебуває з ознайомчим візитом у Федеративній Республіці Німеччина.

Дітер Шиманке, держсекретар у відставці та Горст Цимерман, доктор Марбурзького університету надали членам делегації загальну інформацію про систему державного управління та місцевого самоврядування Німеччини, систему надання адміністративних послуг у невеликих громадах, систему фінансування громад.

Так, професор Д.Шиманке зазначив, що система державного управління Німеччини має три рівні: федерація, землі, рівень місцевого самоврядування. Він вказав, що з 16 федеральних земель 13 є регіонами, 3 - містами-землями, а рівень місцевого самоврядування складається з 295 округів та 107 міст земельного підпорядкування, а також 4400 муніципалітетів, які об'єднують понад 11000 громад, серед яких 2060 - міста. Місцеве самоврядування Німеччини наділене найбільшим обсягом повноважень, в тому числі і делегованих щодо вирішення питань місцевого значення, зокрема, надання адміністративних послуг, державних інвестицій, функціонування громадських закладів (шкіл, лікарень, культурних закладів), розвитку спорту, базового забезпечення громади водою, електроенергією, системи поводженням з відходами тощо.    

       Члени делегації взяли до уваги, що основні функції федерального рівня полягають у прийнятті загальнодержавних законів, затвердженні загальнодержавних програм розвитку, питаннях зовнішньої політики та оборони, а у сфері компетенції земельної влади знаходяться питання прийняття земельних законів у галузі функціонування освіти, поліції, будівництва, загального та галузевого управління, зокрема, вищої освіти, формування викладацького складу шкіл, юстиції та поліції тощо.
    Змістовну та детальну доповідь щодо фінансово-економічного забезпечення діяльності місцевих органів влади в Німеччині запропонував гостям з України Горст Цимерман. За його словами, на рахунках бюджетів земель та місцевого самоврядування акумулюється близько 65 відсотків публічних фінансів, що значно перевищує загальнодержавний федеральний рівень. При цьому понад 20 відсотків місцевих доходів формується за рахунок місцевих податків, ставки яких встановлюються безпосередньо органами влади земель та органами місцевого самоврядування і ця цифра набагато більша, ніж в Україні. Також пан Цимерман звернув увагу на особливості встановлення і адміністрування поземельного та промислового податків як важелів впливу на економічну активність у громадах сіл і міст, стан життєвого середовища, обсяг, характер і сферу спрямування інвестицій. Доповідач порівняв їх із аналогічними в Україні, зокрема з податком на нерухомість і висловив сподівання на співпрацю з українською стороною в питаннях їх вдосконалення з врахуванням більш тривалого німецького досвіду.

       У рамках ознайомчої поїздки також відбулася зустріч з Міністром внутрішніх справ землі Рейнланд-Пфальц паном Роґером Левенцом та співробітниками Міністерства, які поінформували про систему управління (структуру та повноваження) на рівні землі Рейнланд-Пфальц, яка поділяється на 24 округи та 12 міст земельного підпорядкування і де налічується 146 об'єднаних (спілок) громад, 2263 територіальні громади, 22 громади, які не входять до об'єднаних громад та 8 міст окружного підпорядкування.
Під час даної зустрічі були висвітлені та обговорені повноваження кожного із рівнів місцевого самоврядування, питання нормативної основи їх діяльності, контрольних повноважень, участі громадян в управлінні місцевими справами, виборчого законодавства. Цікавою для членів делегації була інформація щодо масштабів адміністративно-територіальних одиниць землі Рейнланд-Пфальц. Так, найменшою є громада, в якій мешкає 11 громадян. Дана громада має свого бургомістра та місцеву раду. Найбільшою є громада з кількістю населення -17605 осіб.
Під час зустрічі з керуючим членом правління Асоціації громад і міст Рейнланд-Пфальц паном Вільфрідем Маннсом були обговорені питання статусу та діяльності Асоціації, розподілу повноважень між різними видами громад, порядку їх формування. Особливу увагу пан Маннос приділив особливостям створення та функціонування спілки громад. Саме у формі спілки, тобто співробітництва громад на добровільній основі здійснюється об'єднання громад у Німеччині.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 15:07
18 квітня 2024 11:54
17 квітня 2024 11:09
15 квітня 2024 12:36
11 квітня 2024 15:04
11 квітня 2024 14:38
11 квітня 2024 14:30
11 квітня 2024 09:50
10 квітня 2024 17:54
10 квітня 2024 12:35