Презентація результатів всеукраїнського дослідження «Загальні потреби у професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад» (19 грудня 2023 року)

Опубліковано 28 грудня 2023, о 17:15
 


 

Під час заходу були представлені результати опитування посадових осіб місцевого самоврядування щодо найбільш актуальних напрямів, тем і форм підвищення кваліфікації, а також мотивації та перешкод для професійного розвитку.

Голова Комітету Олена Шуляк відзначила, що «На сьогодні, крім консолідації зусиль представників усіх гілок влади та органів місцевого самоврядування для перемоги України проти збройної агресії російської федерації, необхідним є також вирішення низки глобальних завдань, які матимуть вплив у майбутньому. Це, насамперед, виконання вимог щодо вступу України до Європейського Союзу, створення умов для подальшого відновлення і модернізації країни, побудова прозорої, ефективної ринкової економіки, реформа державних інституцій. Звичайно, це і продовження реформи органів місцевого самоврядування, яка передбачає, в тому числі, підвищення кваліфікації та навчання посадових осіб місцевого самоврядування. Особливими пріоритетами у цьому контексті мають стати цифровізація, доброчесність і мотивація».

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін подякував НАДС, експертам Ради Європи та всеукраїнським асоціаціям органів місцевого самоврядування за проведене дослідження.

«Без отриманих даних, без аналітики неможливо змінювати формування політик у тій чи іншій галузі. Зокрема, результати дослідження свідчать, що наразі лишається проблемою відсутність у посадових осіб місцевого самоврядування зацікавленості у професійному навчанні щодо європейської політики згуртованості, реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги, що реалізуються за рахунок коштів бюджетної підтримки, допомоги i грантів Європейського Союзу, міжнародних організацій та донорських установ. Сподіваюсь, що системна робота НАДС та РЄ сприятимуть еволюції мислення посадових осіб місцевого самоврядування у цьому напрямку» - підсумував очільник підкомітету.

Голова НАДС Наталія Алюшина відзначила, що швидкість змін, які відбуваються в системі місцевого самоврядування, вимагає гнучкої й дієвої системи професійного навчання, адже ефективність та результативність таких змін буде залежати від професіоналізму посадовців. Тому й існує необхідність у глибокому вивченні питання організації навчання як посадових осіб місцевого самоврядування, так і депутатів місцевих рад.


Заступник Голови Офісу РЄ в Україні Ерленд Фалк привітав рішучу налаштованість національних партнерів запроваджувати інструментарій Ради Європи з доброго врядування та зазначив, що деякі висновки дослідження є дуже обнадійливими. «Приміром, від 74,4% до 90,7% респондентів різних категорій основною мотивацією професійної підготовки назвали бажання надавати якісні послуги або ефективно виконувати свої повноваження. Далі йдуть бажання пізнати щось нове (від 75,2% до 82,5%) і отримати додаткові навички (від 75,6% до 83,3%). Ми будемо використовувати звіт цього дослідження в усіх сферах, де РЄ співпрацює зі своїми українськими партнерами», - зазначив Ерланд Фалк.

За наслідками дослідження було сформульовано низку рекомендацій щодо зміцнення організаційної та управлінської спроможності органів місцевого самоврядування шляхом визначення навчальних потреб посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

 У презентації взяли участь народні депутати України, представники НАДС, Ради Європи, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

Захід відбувся спільно з НАДС та за підтримки Програми РЄ «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Сюжет ТЕЛЕКАНАЛ «РАДА»
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку