Засідання Круглого столу "Комплексна реконструкція кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду: проблеми та перспективи» (3 квітня 2023 року)

Опубліковано 03 квітня 2023, о 10:30
Голова Комітету Олена Шуляк наголосила, що якісна реалізація програми з комплексної реконструкції застарілого житла залежить від вирішення питання прозорої взаємодії місцевої влади із забудовниками та проведення чесних конкурсів на реконструкцію. «Саме місцева влада має планувати розвиток міста без втручання інвесторів» - зазначила О.Шуляк.

Очільник Комітету звернула увагу присутніх, що Комітет отримав зауваження від Національного агентства з питань запобігання корупції та Інституту законодавчих ідей щодо корупційних ризиків прописаної процедури визначення інвесторів-забудовників і тому під час майбутньої реконструкції застарілого житлового фонду в Україні, яка передбачена законопроектом № 6458, мають бути враховані всі антикорупційні ризики. «Це чи не найголовніша умова, виконання якої запускає можливість почати таку реконструкцію» - вказала Голова Комітету.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань містобудування, благоустрою та земельних відносин у межах територій забудови Ганна Бондар зупинилася на важливих питаннях, що передують самій реконструкції кварталів: розробці містобудівної та проектної документації для здійснення реконструкції, ролі органів місцевого самоврядування у процесі комплексної реконструкції і процедурі відбору інвесторів для безпосереднього здійснення реконструкції.

Народний депутат України, член Комітету Андрій Клочко зазначив, що існує ряд складних аспектів, які потребують обговорення та вирішення. «Перш за все, дотримання прав та захист законних інтересів громадян – власників будинків та квартир у житлових будинках, на місці яких будуватимуть нове житло. По-друге, питання спроможності міської інфраструктури забезпечувати нові житлові комплекси необхідними інженерними мережами в разі збільшення загальної площі будівель, яку планується отримати за рахунок збільшення висотності та щільності новобудов» - наголосив А.Клочко. Окрім того, він акцентував увагу на необхідності забезпечення максимально відкритого і інклюзивного процесу підготовки до другого читання проекту 6458, долучивши до нього НАЗК, бізнес-середовище, професійні асоціації і громадські ініціативи.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань житлової політики та захисту інвестицій в об'єкти будівництва Андрій Стріхарський вказав, що варто скористатися досвідом закордонних партнерів, які вже здійснили реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду, а також залучати їх до відновлення та відбудови України.

Учасники круглого столу обговорили:

- основні положення законопроекту з реєстр. № 6458;

- переваги та недоліки проекту;

- особливості здійснення реконструкції в межах історичних ареалів населених місць, зонах охорони пам’яток культурної спадщини, буферних зонах об’єктів всесвітньої спадщини;

- залучення інвесторів до комплексної реконструкції кварталів;

- зарубіжний досвід здійсненої реконструкції;

- захист законних інтересів користувачів та власників майна, що підпадає під реконструкцію чи знесення, та низку інших питань.

У круглому столі взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, фахівці та експерти професійних громадських організацій, проектних інститутів, асоціацій органів місцевого самоврядування.

Захід відбувся 3 квітня 2023 року за сприяння та підтримки Конфедерації будівельників України. Відеозапис заходу можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=n2mYHpeW63Q

Дайджест заходу 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку