Відкритий діалог на тему: «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів. Досвід функціонування інституту старост» (1 березня 2023 року)

Опубліковано 01 березня 2023, о 10:00
 
1 березня 2023 року у м. Рівне на майданчику підкомітетів з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування і з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету. відбувся відкритий діалог на тему: «Оптимізація адміністративно-територіального устрою та її вплив на територіальну організацію і адміністрування виборів. Досвід функціонування інституту старост».

Під час заходу в рамках трьох панельних дискусій було обговорено:

- законодавче регулювання питань адміністративно-територіального устрою; критерії (методологія) формування адміністративно-територіальних одиниць; проблемні питання адміністративно-територіального устрою України; корегування адміністративно-територіального устрою;

- строки призначення виборів після припинення/скасування воєнного стану; перегляд меж виборчих округів та утворення нових виборчих дільниць з огляду на стан внутрішнього переміщення населення та оптимізований адміністративно-територіальний устрій; механізми визначення належності особи до певної територіальної громади з метою реалізації виборчих прав; реалізація виборчих прав громадянами (у тому числі щодо участі у виборчому процесі, пов’язаних із правом голосу), які підозрюються в колабораціонізмі або державній зраді;

- законодавче регулювання питань створення старостинських округів та затвердження старост; проблемні питання створення старостинських округів та затвердження старост; законодавче регулювання питань організації роботи старост та виконання ними повноважень; пропозиції та рекомендації за результатами аналізу практики застосування законодавства щодо інституту старост.

Участь у відкритому діалозі взяли народні депутати України, представники державних органів влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, вітчизняних, міжнародних організацій та інституцій, науковці, експерти.

Захід відбувся сприяння та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Відеозапис заходу можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=AVnxqVkSHuc

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку