Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування спеціальних пенсій народним депутатам України,

членам Кабінету Міністрів України, суддям, державним службовцям і прирівняним до них особам, посадовим особам органів місцевого самоврядування

(реєстр. № 10358 від 17.04.2012)

 

На виконання доручення Голови Верховної Ради України Литвина В.М. Комітет розглянув на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування спеціальних пенсій народним депутатам України, членам Кабінету Міністрів України, суддям, державним службовцям і прирівняним до них особам, посадовим особам органів місцевого самоврядування (реєстр. № 10358 від 17.04.2012), внесений народним депутатом України Д.Ветвицьким.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до законів України «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про дипломатичну службу», «Про судоустрій і статус суддів» скасувати призначення спеціальних пенсій і грошової допомоги при виході на пенсію для відповідних категорій працюючих осіб з метою здійснення їх пенсійного забезпечення на загальних підставах відповідно до законодавства України про пенсійне забезпечення. При цьому суддям у відставці пропонується надавати право на отримання щомісячного грошового утримання за рахунок коштів Державного бюджету у розмірі, що не перевищує десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність, тільки у період до досягнення пенсійного віку. Крім того, положення, яке передбачає можливість одержання за вибором особи однієї пенсії за наявності у неї права на призначення пенсій згідно із кількома законами, та положення, яке передбачає розмежування джерел фінансування пенсій, призначених за спеціальними законами, пропонується поширювати тільки на пенсії, що призначатимуться згідно із Законами України «Про прокуратуру», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».

Під час обговорення даного законопроекту, який фактично спрямований на суттєве зниження рівня соціальних гарантій певним категоріям працюючих осіб, до його положень було висловлено чимало зауважень концептуального характеру, зокрема:

- запропоновані у законопроекті зміни до законів не узгоджуються з положенням частини третьої статті 22 Конституції України щодо недопущення звуження обсягу прав при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів, що випливає також з відповідних рішень Конституційного Суду України (№ 8-рп/99, № 5-рп/2002, № 7-рп/2004, № 20-рп/2004);

- законодавча пропозиція має вибірковий і безсистемний характер внесення змін лише до окремих законів, якими передбачено призначення спеціальних пенсій, що призведе до правових колізій у разі її реалізації;

- запропоновані законопроектом зміни суперечать принципу загальнообов’язкового  державного пенсійного страхування щодо дотримання рівноправності застрахованих осіб при отриманні пенсійних виплат та виконанні обов’язків сплати страхових внесків на вказане страхування, оскільки платники єдиного внеску, які працюють на посадах, пов’язаних з  правом на одержання спеціальних пенсій, сплачують внески до Пенсійного фонду України у значно більшому розмірі;

- у законопроекті скасовується чинна норма щодо віку виходу суддів на пенсію і не встановлюється інша норма, яка б замінювала її.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності та Комітет з питань бюджету Верховної Ради України у своїх висновках також висловлюють ряд зауважень до положень законопроекту.

Вищий адміністративний суд України не підтримує запропонований законопроект і вважає, що його прийняття як Закону суперечитиме чинному законодавству.

Профспілка працівників державних установ України вважає, що прийняття даної законодавчої пропозиції не тільки погіршить умови життя категорій працівників, які впроваджують політику держави в життя, а й призведе до відтоку кваліфікованих кадрів та руйнації інституту державної служби. У зв’язку з цим профспілка пропонує відхилити законопроект.

Заслухавши інформацію Першого заступника Голови Комітету О.Боднар, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету та врахувавши зазначені висновки комітетів і Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України, затвердженого Законом України від 10.02.2010 № 1861-VІ, проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування спеціальних пенсій народним депутатам України, членам Кабінету Міністрів України, суддям, державним службовцям і прирівняним до них особам, посадовим особам органів місцевого самоврядування (реєстр. № 10358 від 17.04.2012), внесений народним депутатом України Д.Ветвицьким, за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Першого заступника Голови Комітету О.Боднар.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №150/13*”

12 липня 2012 16:26
12 липня 2012 16:19
04 липня 2012 17:36
19 червня 2012 10:08
18 червня 2012 11:24
13 червня 2012 18:00
13 червня 2012 17:48
13 червня 2012 17:44
13 червня 2012 17:42