Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо офіційного оприлюднення актів органів місцевого самоврядування)

(реєстр. № 10264  від 26.03.2012)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо офіційного оприлюднення актів органів місцевого самоврядування) (реєстр. № 10264), внесений народним депутатом України О.Кеменяшем.

Основною метою зазначеного законопроекту, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, є уточнення правил доведення до відома населення актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування, а також приведення Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” у відповідність до законів України “Про доступ до публічної інформації”, “Про інформацію”, “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації” у частині забезпечення права громадян на інформацію щодо діяльності органів місцевого та регіонального самоврядування.

Законопроектом пропонується внести зміни до частини одинадцятої статті 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, якими чітко визначити, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування доводяться до відома населення шляхом їх опублікування у офіційних виданнях і друкованих засобах масової інформації відповідних органів та розміщення на офіційних веб-сайтах органів місцевого самоврядування в глобальній інформаційній мережі Інтернет (у разі наявності останніх) у термін не більше чотирнадцяти днів з дня прийняття.

Комітет вважає за необхідне наголосити на тому, що  поза увагою у проекті залишились питання оприлюднення правових актів, наприклад, обумовленість набрання чинності нормативно-правовими актами всіх органів та посадових осіб (а не тільки рішень місцевих рад) їх офіційним оприлюдненням, обов’язок друкування повного і автентичного тексту правового акту, можливість набрання чинності неопублікованими актами, наслідки застосування нечинних актів, правила оприлюднення правових актів іншими способами, зокрема, правила доведення правового акту до відома осіб, яких він стосується  тощо.

Комітет з питань правової політики у своєму висновку від 10.05.2012 № 04-29/22-490 зазначає, що проект Закону не містить ознак невідповідності Конституції України. Запропонований спосіб доведення до відома населення актів органів та посадових осіб, місцевого самоврядування передбачений нормами статті 22 Закону України  “Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації  та статті 21 “Про інформаціюі узгоджується з відповідними положеннями цих законів.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку від 26.04.2012 №  04-14/7-753 зазначає, що зазначений законопроект не матиме впливу на показники бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 08.05.2012 №16/3-4461/10264 висловлює низку зауважень до законопроекту, зокрема щодо його неузгодженості з Законом України  “Про засади регуляторної діяльності у сфері господарювання” та пропонує за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання суб‘єкту права законодавчої ініціативи.

Заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України – заступника Голови Комітету Сінченка В.М., з’ясувавши позицію народних депутатів Україничленів Комітету та обговоривши питання, Комітет   у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до пункту 3 частини  першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо офіційного оприлюднення актів органів місцевого самоврядування) (реєстр. № 10264) повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України – заступника Голови Комітету Сінченка В.М. 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №149/12*”

13 червня 2012 17:31
13 червня 2012 17:24
13 червня 2012 16:56
13 червня 2012 16:42
13 червня 2012 16:37
13 червня 2012 16:29
13 червня 2012 16:26