Про проект Закону України про технічну інвентаризацію об‘єктів нерухомого майна

(реєстр. № 10286 від 29.03.2012)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув проект Закону України про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна (реєстр.№10286 від 29.03.2012), поданий народними депутатами України Ю.Воропаєвим, С.Осикою, О.Черноморовим та альтернативний проект Закону України про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна (реєстр.№10286-1 від 10.04.2012), поданий Кабінетом Міністрів України.

Зважаючи на тісну пов’язаність предмету регулювання зазначених законопроектів з предметом відання Комітету, широкий резонанс, викликаний ними у середовищі місцевого самоврядування, та всю серйозність можливих наслідків їх прийняття, Комітет на засіданні 23 травня 2012 року розглянув відповідні законодавчі ініціативи за участі запрошених представників органів місцевого самоврядування та їх всеукраїнських асоціацій, а також органів виконавчої влади.

Проект Закону України про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна (реєстр.№10286 від 29.03.2012), поданий народними депутатами України Ю.Воропаєвим, С.Осикою, О.Черноморовим, підготовлений Робочою групою Комітету з питань економічної політики відповідно до Постанови Верховної Ради України від 09.12.2011 №4153-VI «Про утворення робочої групи з опрацювання законодавчих пропозицій з питань інвентаризації об‘єктів нерухомості». До складу вищевказаної Робочої групи було залучено представників органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, органів виконавчої влади, керівників бюро технічної інвентаризації з різних регіонів України, представників Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування – народних депутатів України О.Черноморова і С.Гордієнка.

Робочою групою були обговорені проблемні питання, які виникли при реалізації норм Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», а також пов’язані з відсутністю законодавчого поля щодо діяльності бюро технічної інвентаризації та взаємодії між  Державною реєстраційною службою і бюро технічної інвентаризації, висловлені концептуальні напрямки законодавчого врегулювання цих питань. Отримані від членів Робочої групи пропозиції опрацьовані та узагальнені у вигляді відповідного законопроекту.

У проекті Закону передбачається, що організацію та забезпечення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна в Україні здійснюють бюро технічної інвентаризації – комунальні підприємства за місцезнаходженням об'єктів нерухомого майна.

Законопроектом визначається компетенція центрального органу виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства у сфері технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна.

Проект визначає перелік об’єктів нерухомого майна, які підлягають технічній інвентаризації, та підстави проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна.

Проектом передбачено, що роботи з технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна здійснюються за обов’язковою участю заявника або його довіреної особи, у присутності якого проводиться обстеження з обов’язковим підписанням ним відповідних документів.

Законопроект поділяє технічну інвентаризацію на первинну та поточну та визначає мету їх проведення.

Проектом передбачено, що проведення технічної інвентаризації у випадку переходу права власності на об’єкт нерухомого майна не є обов’язковим, проводиться за домовленістю сторін договору.

У проекті Закону визначено перелік документів на підставі яких буде здійснюватись технічна інвентаризація об’єктів нерухомого майна.

Проектом передбачено, що з матеріалів технічної інвентаризації складаються інвентаризаційні справи, технічні паспорти, довідки-характеристики, довідки про відсоток готовності об’єктів нерухомого майна незавершених будівництвом, довідки про розрахунок часток тощо.

Технічна інвентаризація об’єктів нерухомого майна, видача відповідних документів, надання відомостей про об’єкти нерухомого майна здійснюється за тарифами, затвердженими органами місцевого самоврядування.

Проект визначає, що дані технічної інвентаризації зберігаються на паперових та електронних носіях. Розпорядником інформації з архіву з технічної інформації є відповідний орган місцевого самоврядування. Доступ до архіву забезпечується шляхом надання інформації за письмовими запитами про отримання інформації.

Даний законопроект враховує існуючу інфраструктуру органів місцевого самоврядування, а реалізація положень цього закону на базі комунальних підприємств бюро технічної інвентаризації не потребує видатків державного та місцевих бюджетів, оскільки може бути профінансоване за рахунок коштів бюро технічної інвентаризації, які залишаються в їх розпорядженні за підсумками діяльності після сплати податків та обов’язкових платежів.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 08.05.2012 висловлює низку зауважень до законопроекту з реєстр.№10286, поданого народними депутатами України та вважає, що за основу у першому читанні доцільно прийняти поданий Кабінетом Міністрів України альтернативний законопроект  з реєстр.№10286-1. При цьому  Головне управління фактично залишається на своїй позиції, яку воно висловлювало раніше до законопроекту з реєстр.№2788, вважаючи, що ним запроваджується монополія комунальних підприємств на підприємницьку діяльність, якою є інвентаризація об’єктів нерухомості.

Комітет відзначає, що в законопроекті з реєстр.№10286, підготовленому Робочою групою Комітету з питань економічної політики та поданому народними депутатами України Ю.Воропаєвим, С.Осикою і О.Черноморовим дотримано основоположні вимоги Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування до проблеми правового регулювання питань обліку та інвентаризації об’єктів нерухомого майна, що неодноразово висловлювалися на його засіданнях та полягають у наступному:

- збереження існуючої інфраструктури здійснення органами місцевого самоврядування та створеними ними підприємствами повноважень з обліку та інвентаризації об’єктів нерухомого майна;

- недопущення комерціалізації повноважень з обліку та інвентаризації об’єктів нерухомого майна, оскільки це може викликати негативні і тяжкі наслідки для життєзабезпечення населених пунктів і регіонів, неоднозначність баз даних про нерухомість, сприятиме реалізації корупційних схем, ущемлення інтересів громадян;

- неприпустимість конфіскації баз даних і матеріалів з інформацією про нерухоме майно, напрацьованих за більш ніж 80 років, що є власністю територіальних громад і використовуються для здійснення як власних, так і делегованих повноважень;

- віднесення повноважень з обліку та інвентаризації об’єктів нерухомого майна до категорії власних (самоврядних);

- врахування позиції органів місцевого самоврядування та їх асоціацій при напрацюванні нормативної бази регулювання питань обліку та інвентаризації об’єктів нерухомого майна.

Зважаючи на вищезазначені обставини, заслухавши інформацію представників Комітету у Робочій групі з опрацювання законодавчих пропозицій з питань інвентаризації об‘єктів нерухомості, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, констатуючи однозначну підтримку законопроекту з реєстр.№10286 органами місцевого самоврядування, їх асоціаціями із всеукраїнським статусом та всебічно обговоривши питання Комітет   у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про технічну інвентаризацію об‘єктів нерухомого майна (реєстр.№10286 від 29.03.2012), поданий народними депутатами України Ю.Воропаєвим, С.Осикою, О.Черноморовим за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу, доручивши Комітету з питань економічної політики підготувати його до другого читання за участі представників Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування і врахувавши при цьому конструктивні положення альтернативного законопроекту, поданого Кабінетом Міністрів України.

2. З огляду на зміст альтернативних проектів законів України про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, прогнозовані наслідки їх прийняття для життєзабезпечення сіл, селищ і міст країни (в тому числі можливого незворотнього характеру), загрозу функціонування системи місцевого самоврядування в Україні як найближчої до людини ланки публічної влади та головної ознаки демократичного ладу, маючи на меті сприяння всебічному, об’єктивному і неупередженому розгляду проблем законодавчого регулювання питань технічної інвентаризації та обліку об’єктів нерухомості, звернутися до Голови Верховної Ради України В.Литвина з пропозицією надати Комітету можливість виступу із співдоповіддю при розгляді законопроектів за  реєстр.№№10286,10286-1 на пленарному засіданні Верховної Ради України та розповсюдити висновок Комітету щодо вказаних законопроектів серед народних депутатів України.

3. Доручити виступити із співдоповіддю при розгляді альтернативних проектів Законів України про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна Секретарю Комітету, народному депутату України С.Гордієнку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №149/12*”

13 червня 2012 17:31
13 червня 2012 17:24
13 червня 2012 16:56
13 червня 2012 16:42
13 червня 2012 16:37
13 червня 2012 16:29
13 червня 2012 16:26