Про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів

(реєстр.  № 10120  від 24.02.2012)

 

За дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів (реєстр. № 10120 від 24.02.2012), поданий народними депутатами України Ю. Льовочкіною та Ю.Мірошниченком.

Зазначений законопроект, за визначенням суб’єктів права законодавчої ініціативи, спрямований на визначення правових засад регулювання ринків перероблення та розміщення побутових відходів в Україні.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про державне регулювання у сфері комунальних послуг”, “Про природні монополії”, “Про ціни та ціноутворення”, “Про житлово-комунальні послуги”, до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до підпункту 2 пункту “а” статті 28 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, згідно з якими пропонується операції із “перероблення та захоронення побутових відходів” віднести до сфери діяльності природних монополій та суміжних ринків. Пропонується також вилучити з повноважень Кабінету Міністрів України в галузі ціноутворення, визначення державних фіксованих та регульованих цін і тарифів сферу перероблення та захоронення побутових відходів. Регулювання діяльності цієї сфери за проектом має здійснювати Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг. Назву Закону України “Про державне регулювання у сфері комунальних послуг” пропонується змінити на Закон України “Про державне регулювання у сфері комунальних послуг, перероблення та захоронення побутових відходів”.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 29.03.2012 № 16/3-312/10120 висловлює низку суттєвих зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

Комітет відзначає, що запропоноване авторами доповнення Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” положенням стосовно віднесення до власних повноважень виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад повноважень щодо перероблення та захоронення побутових відходів, позбавить органи місцевого самоврядування права встановлювати та затверджувати тарифи на перероблення та захоронення побутових відходів, передавши такі повноваження до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, всебічно обговоривши питання, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітет ухвалив:

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, визначеного головним з опрацювання законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перероблення та захоронення побутових відходів (реєстр. № 10120) за наслідками розгляду у першому читанні повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Направити цей висновок до Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики та запропонувати запросити на пленарне засідання Верховної Ради України під час розгляду даного законопроекту керівників провідних всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №144/07*”

13 червня 2012 14:52
13 червня 2012 14:51
26 квітня 2012 13:38
26 квітня 2012 13:36
26 квітня 2012 13:34
26 квітня 2012 13:32