Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо порядку формування виборчих комісій та  права на участь у розподілі депутатських мандатів кандидатами  у народні депутати України)

(реєстр. № 9254 від  05.10.2011)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо порядку формування виборчих комісій та  права на участь у розподілі депутатських мандатів кандидатами  у народні депутати України) (реєстр. № 9254 від 05.10.2011), поданий народним депутатом України  Кармазіним Ю.А.

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 27-29 Закону України «Про вибори народних депутатів України» та передбачити обов’язкове включення до складу окружних та дільничних виборчих комісій  не тільки по одному представнику від політичних партій (виборчих блоків), представлених у парламенті власними фракціями, але й представників партій (блоків), «представлених у місцевих радах відповідного регіону у пропорційному співвідношенні до кількості представлених депутатів у відповідних місцевих радах» (за наявності подання). Пропонується також запровадити на парламентських виборах диференційований прохідний бар’єр: для виборчих списків політичних партій – 3% голосів виборців, що взяли участь у голосуванні, а для блоків – 5%.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету вирішив, що законопроект не має впливу на показники бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 28 жовтня 2011 року висловило низку зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні його доцільно відхилити.

Під час розгляду законопроекту народні депутати України – члени Комітету зауважили, що 17 листопада 2011 року Закон України «Про вибори народних депутатів України» був прийнятий у новій редакції, у якій особливості порядку утворення окружних та дільничних виборчих комісій на чергових парламентських виборах у жовтні 2012 року визначені у пункті 4 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення», а також не передбачено утворення на парламентських виборах виборчих блоків. Не передбачено утворення виборчих блоків і Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», за яким були обрані депутати місцевих рад шостого скликання.

Заслухавши інформацію Заступника Голови Комітету Ключковського Ю.Б. , запрошених на засідання осіб, всебічно обговоривши питання та з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо порядку формування виборчих комісій та  права на участь у розподілі депутатських мандатів кандидатами  у народні депутати України) (реєстр. № 9254) за наслідками розгляду в першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, народному депутату України Подгорному С.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №144/07*”

13 червня 2012 14:52
13 червня 2012 14:51
26 квітня 2012 13:38
26 квітня 2012 13:36
26 квітня 2012 13:34
26 квітня 2012 13:32