Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України

(щодо забезпечення прозорості прийняття рішень та фінансової звітності органами державної влади, місцевого самоврядування)

(реєстр. № 5500 від 29.12.2009)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення прозорості прийняття рішень та фінансової звітності органами державної влади, місцевого самоврядування) (реєстр. № 5500 від 29.12.2009), внесений  народними депутатами України А.Шевченком, А.Матвієнком, Є.Сусловим, О.Донієм, В.Стретовичем, В.Марущенком, Т.Стецьківом, Ю.Стецем.

Зазначений законопроект, як вказують суб’єкти права законодавчої ініціативи, передбачає, що інформація про етапи підготовки, прийняття і виконання будь-якого рішення органів влади має бути доступна усім громадянам України. Відповідна інформація розміщуватиметься на офіційних веб-сайтах органів влади, що створюватимуться в обов’язковому порядку.

Крім того, законопроект передбачає процедури, які, на переконання авторів, забезпечують прозорість фінансової діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, адже всі бухгалтерські операції по надходженню та витрачанню коштів вноситимуться в хронологічному  порядку  до бази даних електронної комп'ютерної мережі, яка є доступною для користувачів офіційного веб-сайту даного органу.

Законопроектом також пропонується введення декларації витрат державних службовців і політичних діячів.

Загалом проектом Закону пропонується внести зміни до законів України “Про Кабінет Міністрів України”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про місцеві державні адміністрації”, “Про засади державної регуляторної політики у сфері  господарської діяльності”, “Про комітети Верховної Ради України”, “Про державну службу”, “Про боротьбу з корупцією”, до Бюджетного кодексу України та Кримінального кодексу України.

Міністерство транспорту та зв’язку України у листі від 04.02.2010 № 583/15/14-10 висловлює низку зауважень до законопроекту та пропонує його повернути на доопрацювання.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 12.03.2010 № 16/3-187/5500 за результатами розгляду у першому читанні пропонує законопроект повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України - голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет   ухвалив:

1. Верховій Раді України відповідно до пункту 1 частини  першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення прозорості прийняття рішень та фінансової звітності органами державної влади, місцевого самоврядування) (реєстр. № 5500) прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підготувати його до другого читання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України Матвієнку А.С.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 89/04*”

28 квітня 2011 17:30
28 квітня 2011 17:25
28 квітня 2011 17:24
28 квітня 2011 17:20