Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України»

(щодо збільшення розмірів грошової застави та кількості підписів на підтримку кандидатів)

(реєстр. № 4471 від 19.05.2009)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо збільшення розмірів грошової застави та кількості підписів на підтримку кандидатів) (реєстр. № 4471 від 19.05.2009), поданий народним депутатом України Томенком М.В.

Законопроектом пропонується збільшити розмір грошової застави для реєстрації кандидата на пост Президента України до десяти мільйонів гривень, а також передбачити, що на підтримку кандидата має бути зібрано не менш як мільйон підписів виборців (не менш як по тридцять тисяч підписів у кожному з двох третин регіонів).

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України повідомив, що законопроект зареєстрований згідно з вимогами статей 90-92 Регламенту Верховної Ради України, однак автор законопроекту у проекті постанови про прийняття його за основу не зазначив головного комітету, якому має бути доручено доопрацювання законопроекту до його розгляду парламентом у другому читанні.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики вважає  визначення розміру грошової застави на виборах Президента України питанням політичної доцільності та дійшов висновку, що законопроект не містить ознак неконституційності.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 18.06.2009 р. наводить аргументи щодо надмірності розміру грошової застави та кількості підписів виборців, які автор законопроекту пропонує передбачити у Законі України «Про вибори Президента України», та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні проект Закону доцільно відхилити.

Народні депутати України – члени Комітету під час розгляду законопроекту взяли до уваги, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України» від 21 серпня 2009 року № 1616-VI було збільшено розмір грошової застави, необхідної для реєстрації кандидата на пост Президента України, з п’ятсот тисяч гривень до двох мільйонів п'ятисот тисяч гривень. Водночас із Закону України «Про вибори Президента України» були вилучені всі положення щодо збору підписів виборців на підтримку кандидата.

Погоджуючись з позицією Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо надмірності запропонованого автором законопроекту розміру грошової застави, народні депутати України – члени Комітету вважають, що її розмір, а також можливість повернення на виборах Президента України до інституту збору підписів на підтримку кандидата доцільно обговорити додатково при комплексному вдосконаленні Закону України «Про вибори Президента України».

Заслухавши з цього питання виступ голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., з’ясувавши позицію присутніх на засіданні народних депутатів України та враховуючи вище викладене, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо збільшення розмірів грошової застави та кількості підписів на підтримку кандидатів) (реєстр. № 4471) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 131/05*”

16 грудня 2011 15:51
16 грудня 2011 15:50
10 листопада 2011 15:03
10 листопада 2011 15:02
10 листопада 2011 15:00
10 листопада 2011 14:58