Про проект Закону про внесення змін до статті 29 Закону України

“Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів

(щодо припинення повноважень членів виборчої комісії)

(реєстр. № 8778 від 07.07.2011 р.)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону про внесення змін до статті 29 Закону України Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо припинення повноважень членів виборчої комісії) (реєстр. № 8778), поданий народним депутатом України Ю.Одарченком.

         Законопроектом пропонується внести зміни до статті 29 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голівщодо припинення повноважень члена виборчої комісії. Зокрема, з переліку підстав для припинення повноважень члена виборчої комісії автором пропонується вилучити таку підставу як набуття ним членства в іншій виборчій комісії, що здійснює підготовку та проведення виборів народних депутатів України, Президента України, всеукраїнського референдуму.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за підсумками розгляду законопроекту зазначив, що у запропонованій редакції він не має впливу на показники бюджету, а отже у разі прийняття відповідного закону його норми можуть набирати чинності у терміни, визначені автором.

Комітет з питань правової політики, розглянувши даний законопроект на відповідність його Конституції України, у своєму висновку зазначив, що його положення не суперечать Основному Закону України. Проте реалізація законодавчої ініціативи призведе до неузгодженостей даного Закону з іншими виборчими законами.

         Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило ряд зауважень до законопроекту і вважає за доцільне даний законопроект за результатами розгляду його в першому читанні відхилити, оскільки, на думку Управління, новела, запропонована автором, насамперед не відповідає основоположним принципам виборчого процесу та міжнародним стандартам організації виборів.

         Також, на думку Управління, прийняття запропонованих автором змін призведе до певних протиріч та неузгодженостей між нормами Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голіві законів України “Про вибори народних депутатів України” та “Про вибори Президента України”.   

         Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України, голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного, Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 29 Закону УкраїниПро вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (щодо припинення повноважень членів виборчої комісії) (реєстр.№ 8778), поданий народним депутатом України Ю.Одарченком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорному.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 131/05*”

16 грудня 2011 15:51
16 грудня 2011 15:50
10 листопада 2011 15:03
10 листопада 2011 15:02
10 листопада 2011 15:00
10 листопада 2011 14:58