Про проект Закону України «Про громадські організації»

(реєстр. № 7262-1 від 01.11.2010 р.)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Закону України «Про громадські організації» (реєстр.№7262-1), поданий народними депутатами України Ю.Мірошниченком, С.Подгорним, А.Шевченком, Ю.Литвином, Л.Оробець, А.Пінчуком.

Зазначений законопроект пропонує визначити правові та організаційні засади реалізації права осіб на свободу об’єднання у громадські організації шляхом прийняття відповідного первинного закону. Водночас даний законопроект передбачає визнати таким, що втратив чинність, чинний базовий у цій сфері відносин Закон України «Про об'єднання громадян», а також внести зміни до деяких законодавчих актів.

Комітет звернув увагу на те, що предмет регулювання суспільних відносин та коло суб’єктів (фізичні та юридичні особи), на яких пропонується поширювати дію відповідного закону не враховують конституційних вимог. Відповідно до частини першої статті 36 Конституції України громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей. Конституція передбачає, що об’єднання громадян можуть існувати у двох видах: політична партія та громадська організація.

У ході обговорення питання народні депутати – члени Комітету зазначили, що даний законопроект відповідає європейським стандартам правового статусу неурядових організацій, відповідно до Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи державам – членам стосовно правового статусу неурядових організацій у Європі № СМ/Rec (2007) 14.

Комітет відзначає, що згаданий законопроект вирішує основні проблеми у правовому регулюванні створення та діяльності громадських організацій, а саме: здійснення реєстрації на основі Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», спрощення і здешевлення реєстрації, створення прозорого реєстру громадських організацій, надає додаткові гарантії участі та захисту прав членів громадських організацій, але й суспільних груп, скасування територіальних обмежень, усунення дискримінаційної процедури реєстрації, знімає обмеження щодо видів діяльності, запроваджує загально-дозвільний принцип у діяльності організацій та дозволяє створення територіальних підрозділів громадськими організаціями. Також законопроектом пропонується зняти відповідальність за діяльність незареєстрованих організацій (стаття 186-5 КУпАП) та скасовує планові і позапланові перевірки громадських організацій щодо законності внутрішньої діяльності.

Комітет з питань бюджету у висновку від 03.02.2011 року вважає, що проект Закону України «Про громадські організації» (реєстр.№7262-1) має вплив на показники бюджету (зменшує надходження бюджету та збільшує витрати бюджету) і у разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2011 року він має вводитися в дію не раніше 01 січня 2012 року, а після 15 липня  2011 року – не раніше 01 січня 2013 року ( або 01 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

Головне науково - експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 31.01.2011 року №16/3 – 89/7262-1 вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про громадські організації» (реєстр.№7262-1), поданий народними депутатами України Ю.Мірошниченком, С.Подгорним, А.Шевченком, Ю.Литвином, Л.Оробець, А.Пінчуком, за результатами розгляду його у першому читанні прийняти за основу.

2.       Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян - народному депутату України С.П. Подгорному.

3.       Створити Робочу групу Комітету з питань підготовки проекту Закону України «Про громадські організації» до другого читання, у разі прийняття Верховною Радою України його у першому читанні за основу.

4.       Включити до складу Робочої групи (за згодою) членів Комітету, народних депутатів України, представників Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, представників органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, науковців, вітчизняних та міжнародних експертів.

5.       Призначити керівником Робочої групи голову підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народного депутата України С.П. Подгорного та надати йому право у разі необхідності вносити зміни до її персонального складу.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 118/06*”

10 травня 2011 15:47
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08