Про проект Закону України «Про громадські організації»

(реєстр. № 7262 від 18.10.2010 р.)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Закону України «Про громадські організації» (реєстр.№7262), поданий народними депутатами України В.Мойсиком, В.Карпуком, О.Гуменюком.

Зазначений законопроект пропонує визначити правові та організаційні основи реалізації права осіб на свободу об`єднання у громадські організації. При цьому передбачає встановити, що Закон України «Про об’єднання громадян», положення якого також внормовують вказані питання, діє щодо громадських організацій лише в частині, що не суперечить цьому Закону.

Комітет відзначив, що положення законопроекту, якими пропонується змінити коло суб’єктів, що можуть бути засновниками громадських організацій, та передбачити таке право для юридичних осіб приватного права, не узгоджуються з Конституцією України. Відповідно до частини першої статті 36 Конституції України саме громадяни України мають право на свободу об'єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей. Такий підхід покладений і в основу правового регулювання відповідних суспільних відносин чинним Законом України «Про об’єднання громадян».

У ході обговорення питання народні депутати – члени Комітету звернули увагу на те, що запропонований законодавчий акт в багатьох положеннях не відповідає європейським стандартам свободи асоціацій.

Зокрема, законопроектом пропонується заборонити створення громадських організацій іноземцями та особами без громадянства; передбачаються обов’язковість створення контрольних органів громадських організації, збереження територіальних обмежень діяльності громадських організацій; не вирішується проблема подвійної реєстрації, дублюються окремі положення законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб. Також проектом пропонується виділити такі види громадських організацій: благодійні організації, фахові організації, організації роботодавців, професійні спілки та інші громадські організації, в той час як в Україні вже створено і діє багато організацій відповідно до законів України «Про благодійництво та благодійні організації», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про організації роботодавців» тощо. Водночас прикінцеві положення проекту передбачають обов’язок  усіх легалізованих громадських організацій протягом року привести свої установчі документи у відповідність із новим Законом та зареєструвати ці зміни в органах легалізації, що суперечить Рекомендаціям Комітету Міністрів Ради Європи державам – членам стосовно правового статусу неурядових організацій у Європі № СМ/Rec (2007) 14 та практиці внесення змін до законодавчих актів.

Комітет також відмитив, що структура законопроекту майже ідентична структурі чинного Закону України «Про об’єднання громадян», що призводитиме до конкуренції законів та виникнення правових колізій, ускладнень у правозастосуванні.

Головне науково - експертне управління Апарату Верховної Ради України (висновок від 24.01.2011 року №16/3 – 71/7262) вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорного С.П., з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про громадські організації» (реєстр.№7262), поданий народними депутатами України В.Мойсиком, В.Карпуком, О.Гуменюком, за результатами розгляду його у першому читанні

 відхилити.

2.       Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян - народному депутату України С.П. Подгорному.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 118/06*”

10 травня 2011 15:47
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08