Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо проведення всеукраїнського та місцевих референдумів

(реєстр. № 4299 від 01.04.2009 р.)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо проведення всеукраїнського та місцевих референдумів (реєстр. № 4299), поданий народним депутатом України А.Семиногою.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми”, “Про Центральну виборчу комісію”, “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів“ з метою вдосконалення порядку ініціювання всеукраїнського та місцевого референдумів, а також на виправлення деяких редакційних недоліків Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми”.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, проаналізувавши зазначений законопроект на відповідність його вимогам Регламенту Верховної Ради України, у своєму висновку зазначив, що законопроект зареєстрований згідно з вимогами статей 90-92 Регламенту. 

Комітет з питань бюджету у своєму висновку до законопроекту зазначив, що законопроект не матиме впливу на доходну та видаткову частини бюджету, а отже на його виконання у поточному бюджетному періоді. Отже, у разі прийняття закону, його норми можуть набирати чинності з дня опублікування.

Комітет з питань правової політики за підсумками розгляду законопроекту на своєму засіданні зауважив, що після прийняття Конституції України 1996 року не існує такого парламентського органу як Президія Верховної Ради України, і тому даний термін доцільно вилучити із тексту проекту. При цьому Комітет вважає, що законодавство України у сфері референдумів та інших форм безпосереднього волевиявлення громадян є застарілим і потребує вирішення шляхом прийняття комплексного закону про всеукраїнський та місцевий референдуми.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України за наслідками розгляду законопроекту вважає доцільним за результатами його розгляду в першому читанні відхилити, враховуючи те, що чимало норм Закону, до якого пропонуються зміни, суперечить вимогам Конституції України та не узгоджується із приписами прийнятих на її виконання законодавчих актів, Управління вважає, що системні недоліки вищезазначеного Закону не можуть бути усунуті шляхом внесення фрагментарних змін до окремих його положень. Отже, на думку управління, внесення передбачених у проекті змін не здатне забезпечити суттєвого поліпшення законодавчого регулювання у відповідній сфері та зробити Закон України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” у повній мірі “працюючим”.

Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України, голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного, Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо проведення всеукраїнського та місцевих референдумів (реєстр. № 4299), поданий народним депутатом України А.Семиногою, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорному.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 118/06*”

10 травня 2011 15:47
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08