Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України

(щодо предмета місцевих референдумів)

(реєстр. № 6079 від 17.02.2010 р.)

 

Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо предмета місцевих референдумів) (реєстр. № 6079), поданий народним депутатом України В.Даниленком.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” та “Про охорону культурної спадщини” з метою формування умов, за яких питання про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території відповідного населеного пункту, а також питання про знесення і переміщення (перенесення) об’єктів культурної спадщини, які не занесенні до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, вирішуватимуться шляхом забезпечення безпосереднього волевиявлення жителів відповідних населених пунктів на місцевому референдумі.

Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, проаналізувавши зазначений законопроект на відповідність його вимогам Регламенту Верховної Ради України, у своєму висновку зазначив, що законопроект зареєстрований згідно з вимогами статей 90-92 Регламенту. 

Комітет з питань бюджету у своєму висновку до законопроекту зазначив, що відповідно до вимог статті 11 Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” підготовка та проведення місцевих референдумів здійснюється за рахунок відповідних місцевих коштів, тому реалізація положень законопроекту призведе до збільшення видатків місцевих бюджетів у разі прийняття рішення щодо проведення місцевого референдуму за напрямами, зазначеними у законопроекті. Отже, законопроект матиме опосередкований вплив на видаткову частину місцевих бюджетів, збільшуючи її.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України за наслідками розгляду законопроекту вважає доцільним за результатами його розгляду в першому читанні відхилити, оскільки, на думку управління, внесення фрагментарних змін до окремих положень Закону України “Про всеукраїнський та місцеві референдуми” є позбавленим сенсу, бо такі зміни не здатні зробити його у повній мірі “працюючим”.

При цьому, як зазначає управління, запропонована новела не узгоджується із положеннями частини першої статті 37 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, згідно із якою питання найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території населеного пункту, вирішується відповідною місцевою радою, а підготовка і внесення на розгляд ради перелічених питань належить до власних (самоврядних) повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Слід враховувати, що Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” є базовим у відповідній сфері і містить норму, відповідно до якої положення інших законів, які стосуються правового статусу місцевого самоврядування, не повинні суперечити його положенням (частина перша статті 24).

Враховуючи викладене, а також заслухавши інформацію з цього питання народного депутата України, голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного, Комітет  ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо предмета місцевих референдумів) (реєстр. № 6079), поданий народним депутатом України В.Даниленком, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорному.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 118/06*”

10 травня 2011 15:47
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:09
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08
28 квітня 2011 12:08