Факти щодо діяльності та програм

 Національного Демократичного Інституту в Україні

 

НДІ в світі:

 

Національний Демократичний Інститут (НДІ) є позапартійною, неурядовою організацією зі штаб-квартирою у Вашингтоні та понад 60 представництвами по всьому світу. Місія НДІ полягає у позапартійному розвитку сильних демократичних інституцій за кошти грантів різних державних та приватних донорських організацій. НДІ працює шляхом організації семінарів, тренінгів та консультацій, які мають на меті поширити міжнародний досвід в таких сферах як: покращення спроможності політичних партій, підвищення участі громадян у політичному житті та просування демократичних виборчих процесів. З часу заснування майже 30 років тому, НДІ організував семінари з зазначених тем та надав допомогу 13 тис. громадських організацій, 720 політичним партіям, 10 тис. законодавців та 1 300 жіночих організацій, а також організував спостереження за понад 300 виборами по всьому світу. Більше інформації про НДІ можна дізнатися на сайті: www.ndi.org

 

НДІ в Україні:

 

НДІ працює в Україні з 1992 року за двосторонньою домовленістю між урядами США та України. Інститут має представництво в Києві, в якому працюють американські та українські експерти, що втілюють програми НДІ по всій Україні. НДІ підтримує відкриті, прозорі та конструктивні відносини з органами влади України шляхом інформування їх представників про основні види програмної діяльності Інституту. В реєстраційній картці НДІ в Україні зазначені види допомоги, які ним надаються, а також потенційні отримувачі цієї допомоги, серед яких місцеві громадські організації, парламентські комітети та міністерства.

 

Всі програми НДІ розроблені з метою підтримки суспільної довіри та участі у демократичних політичних процесах. Наприклад, НДІ проводив семінари для партій усього політичного спектру та підтримував позапартійне громадське спостереження під час усіх виборів національного рівня.

 

НДІ не фінансує політичні партії або протестні рухи. Інститут не ставить за мету отримання жодних політичних результатів; також, Інститут не поєднує себе з жодною політичною партією, ідеологією, чи кандидатом. Усі партнерські організації НДІ в Україні попередньо звернулися до Інституту з проханням про підтримку.

 

 Конкретні програми НДІ:

 

Подібно до представництв НДІ в усьому світі, НДІ в Україні прагне підтримати Україну в процесі демократичних перетворень, довгостроковому розвитку політичних партій, участі громадян у суспільному житті та організації позапартійного спостереження за виборами. НДІ ділиться міжнародним досвідом та кращими практиками щодо зміцнення зв‘язків політичних партій з виборцями з усіма впливовими політичними партіями в Україні, включаючи Партію Регіонів та опозиційні партії. Інститут не надає консультативних послуг жодній окремій партії. 

 

З метою сприяння більшій громадській активності НДІ співпрацює з неурядовими організаціями і підтримує кампанії громадського лобіювання з вирішення проблем реформування ЖКГ та інших важливих національних питань. НДІ, також, допомагає громадським організаціям з віддалених сільських районів зміцнити свою спроможність організувати громадську роботу на місцях для вирішення місцевих проблем.   

 

З 1994 року НДІ співпрацює з позапартійними громадськими організаціями, які спостерігають за виборами, для здійснення спостереження за всіма основними виборами в Україні. Окрім забезпечення цілісності виборчого процесу, громадський моніторинг виборів підсилює спроможність організацій громадянського суспільства сприяти участі громадян, долучатися до громадського лобіювання певних питань та виховувати відповідальність влади під час та після виборів.  Громадський моніторинг забезпечує контроль  та прозорість під час виборів та інформує громадян про захищеність конституційного права на волевиявлення та обрання політичних лідерів. 

Зараз НДІ підтримує Всеукраїнську громадську  організацію «Громадянська мережа ОПОРА», що є надійною та позапартійною організацією з достатнім потенціалом і досвідом для здійснення моніторингу та проведення тематичних кампаній громадського лобіювання по всій Україні. НДІ та ОПОРА дотримуються найвищих міжнародних стандартів цілісності процесу під час оцінювання виборів. Використовуючи свій тридцятирічний світовий досвід, НДІ став співавтором стандартів проведення неупередженого спостереження за виборами, «Декларації Принципів Міжнародного Спостереження за Виборами» та «Кодексу Поведінки Міжнародних Спостерігачів за Виборами», які були схвалені Організацією Об’єднаних Націй, ОБСЄ та більшістю інших міжнародних моніторингових груп.  Як НДІ, так і ОПОРА, оцінили Президентські вибори 2010 року, коли перемогу здобув Віктор Янукович, як такі, що відповідали міжнародним стандартам.

За більш детальною інформацією, будь ласка, звертайтеся до Лори Джуетт, Регіонального Директора НДІ з питань Євразії за тел. 202-728-5500 або електронною поштою lauraj@ndi.org

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку