Парламент прийняв за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад (реєстр. № 11412)

10 жовтня 2024, 10:09

 

За наслідками розгляду на пленарному засіданні 9 жовтня 2024 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні за основу проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад (реєстр. № 11412).

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про співробітництво територіальних громад», зокрема:

уточнити визначення суб’єкта співробітництва та договору про співробітництво з урахуванням поєднання кількох форм співробітництва;

-встановити нову форму співробітництва – утворення агломерації у порядку, встановленому окремим законом;

-розмежувати порядок ініціювання співробітництва в залежності від його ініціатора;

-визначити особливості співробітництва в умовах дії режиму воєнного або надзвичайного стану;

-встановити, що проведення громадського обговорення пропозиції співробітництва є правом сільського, селищного, міського голови та під час дії режиму воєнного чи надзвичайного стану може проводитися дистанційно;

-уточнити положення щодо моніторингу співробітництва та щодо підстав припинення співробітництва.

Також законопроектом пропонується внести зміну до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначивши, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються не лише питання прийняття рішень щодо надання згоди на організацію співробітництва територіальних громад, а й щодо приєднання до співробітництва, суб’єктом якого є територіальна громада.

 

Парламент доручив Комітету доопрацювати зазначений законопроект до другого читання з урахуванням пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи.