Під час робочого візиту до Французької Республіки делегація Комітету зустрілась з керівництвом програми INTERREG Europe, представниками регіональної ради О-де-Франс та метрополії Лілль

01 червня 2024, 12:13

 

На завершення робочого візиту до Французької Республіки делегація Комітету провела зустрічі з керівництвом програми INTERREG Europe, представниками регіональної ради О-де-Франс та метрополії Лілль.

-Пан Ервін Сіверіс, Директор Програми INTERREG Europe відзначив, що INTERREG Europe - це програма міжрегіонального співробітництва, яка фінансується Європейським Союзом і основною метою якої є сприяння обміну кращими практиками між європейськими регіонами та спрямованість на зменшення диспропорцій у розвитку, зростання якості життя по всій Європі, вирішення спільних проблем через міжнародну співпрацю.

Очільник Програми ознайомив членів делегації з напрямами діяльності Програми та наголосив, що вона пропонує широкі можливості для державних органів, муніципалітетів, організацій підтримки бізнесу, екологічних агентств, освітніх та інших установ для участі в проектах регіонального розвитку та готова надавати фінансову підтримку українським громадам та регіонами у разі їх долучення до програми.

Пан Сіверіс акцентував увагу делегації на тому, що на сьогодні програма планує реалізувати близько 150 проектів у сфері інноваційних технологій цифровізації, енергоефективності, систем розумної енергетики, зміни клімату, управління водними ресурсами, транспорту, освіти тощо та поінформував, що  наразі понад 20 українських громад виявили зацікавленість у цих проектах та подали заявки на участь. Керівник Програми висловив впевненість, що вже у найближчій перспективі українські громади долучаться до майданчику INTERREG Europe та зможуть реалізовувати корисні для їх розвитку проекти.

Члени Комітету звернулись до керівництва Програми INTERREG Europe з проханням сприяти українським громадам у навчанні з користування сервісами Програми та наданні покрокового алгоритму дій з підготовки і подачі заявок на участь у проектах програми. Директор Програми запевнив членів делегації у своїй повній підтримці та поінформував про всебічне сприяння українським громадам.

- В рамках  зустрічей з представниками регіональної ради О-де-Франс та метрополії Лілль делегація ознайомилась з повноваженнями регіональних рад, метрополій та мерів у системі територіального управління Франції, їх правовим статусом, особливостями їх взаємодії між собою та координації діяльності з префектами, досвідом залучення коштів під проекти європейських фондів. Окрему увагу було приділено обговоренню питання роботи ради регіонів та метрополії Лілль з програмою INTERREG Europe та Urban Initiative та можливості їх децентралізованої співпраці з органами місцевого самоврядування України для реалізації партнерських проектів із залученням фінансування європейських фондів та програм.

Члени делегації подякували представникам Програми INTERREG Europe, органів місцевого самоврядування регіону О-де-Франс за продуктивний діалог,  активну та вагому підтримку України.

Робочий візит членів Комітету організовано Програмою «U-LEAD з Європою», яка впроваджується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, у співпраці з Expertise France.