Засідання круглого столу на тему: «Забезпечення залучення жінок до політичних процесів в Україні» (20 травня 2024 року)

21 травня 2024, 12:27

 

 Відбувся круглий стіл Комітету на тему: «Забезпечення залучення жінок до політичних процесів в Україні». Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 20 травня провів круглий стіл на тему: «Забезпечення залучення жінок до політичних процесів в Україні».

Голова Комітету Олена Шуляк наголосила: «Сприйняття жінок у політиці в Україні проходило свій непростий шлях. Від «політика – це не жіноча справа» до широкої участі жінок в політичному житті. Проте, навіть зараз після законодавчих змін, які захищають права жінок, та змін поглядів людей участь жінок у політичному житті все ще потребує підтримки, бо зберігається великий вплив стереотипів, міфів, дискримінації та відвертого сексизму. Залучення жінок до політичних процесів в Україні – це не просто необхідність, а крок до реальної рівності. Зрештою, це екзамен для суспільства на те, наскільки воно здатне змінюватись та відмовлятись від будь-яких форм дискримінації, а в умовах наших євроінтеграційних прагнень – ще й відповідати конкретним вимогам нашої інтеграції до ЄС. Нині нема розподілу між «жіночими» і «чоловічими» справами. Наприклад, десятки тисяч жінок сьогодні служать в ЗСУ, захищаючи нашу країну. Складні часи стали тим тригером, який ламає стереотипне бачення. Бо одна справа вимагати рівності, інша – коли ця рівність стає вимогою часу. Наше завдання – руйнувати стереотипні та дискримінаційні явища, підтримувати та захищати права жінок, а також впроваджувати їх повноцінну участь у політиці».

Предметом дискусії круглого столу були питання забезпечення рівних можливостей для всіх громадян України у політичних процесах, зокрема, повноцінне і всебічне залучення жінок до політичного життя країни. Також, враховуючи роль жінок у розвитку суспільства та прийнятті рішень щодо вирішення важливих проблем національного та місцевого характеру, українська влада та громадянське суспільство звернули увагу на необхідність реалізації політики, спрямованої на стимулювання участі жінок у політичних процесах та забезпечення їхнього рівного представництва на всіх рівнях влади.

Голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Аліна Загоруйко зазначила: «Свого часу, 5 років тому, парламент зробив своєрідну революцію й запровадив гендерні квоти на виборах народних депутатів і на місцевих виборах. Проте, питання жіночої участі в політиці складається з багатьох аспектів. І квоти – це лише частина вирішення проблеми. До того ж, повномасштабне вторгнення принесло нові виклики для жінок. Це і внутрішнє переміщення, і вимушена міграція, і служба в лавах Сил Оборони. Очевидно, українські жінки є прикладом сили, стійкості та хоробрості. Тому, ми маємо забезпечити умови для повноцінної політичної участі жінок».

В рамках панельних дискусій було приділено увагу:

обговоренню загальної стратегії щодо підтримки активної участі жінок у політичному процесі та гарантії реалізації їхніх виборчих прав з огляду на виклики, спричинені військовою агресією;

посиленню законодавчого регулювання забезпечення та ефективної реалізації гендерних квот у виборчих списках;

вдосконаленню нормативного регулювання передвиборчої онлайн-агітації з метою захисту кандидатів-жінок від проявів сексизму.

Окрім того, учасникам заходу було представлено розроблені робочою групою Комітету щодо напрацювання комплексних змін у виборче законодавство з метою уніфікації механізмів правового регулювання виборчого процесу в Україні пропозиції законодавчого вирішення зазначених питань.

В обговоренні взяли участь народні депутати України, представники Центральної виборчої комісії, Національного агентства з питань запобігання корупції, вітчизняних, міжнародних неурядових організацій, науковці та експерти.

Захід відбувся за всебічного сприяння Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні та Проекту Ради Європи «Підтримка демократичних післявоєнних виборів в Україні», у співробітництві з Центральною виборчою комісією.

Матеріали заходу: