Відбулась робоча зустріч народних депутатів України – членів підкомітету з питань житлової політики та захисту інвестицій в об'єкти житлового будівництва з групою експертів, які працюють над проектом закону "Про основні засади житлової політики"

19 жовтня 2023, 15:56

 18 жовтня Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України провів робочу зустріч народних депутатів України – членів підкомітету з питань житлової політики та захисту інвестицій в об'єкти житлового будівництва з групою експертів, які працюють над проектом закону "Про основні засади житлової політики".

Під час обговорення та представлення концепції законопроекту було зазначено, що чинна редакція Житлового кодексу України не відповідає вимогам сьогодення і більшість його положень підлягають скасуванню, а напрацьований законопроект є актуальним та важливим для держави і суспільства.

Також було представлено Європейський досвід забезпечення громадян житлом, створення житлового фонду соціальної оренди, фонду соціально житла та управління ним, будівництва та управління муніципальним житлом. Велику увагу приділено фінансово-кредитним механізмам, кредитуванню житла, компенсації частки вартості житла в залежності від рівня доходів громадян.

Експертами міжнародних організацій були надані рекомендації щодо перегляду житлового законодавства, представлено житловий проект Міжнародної організації з міграції, яким передбачено будівництво у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій та Київській областях житла для внутрішньо переміщених осіб, а також для громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Представники Мінінфраструктури вказали, що у грудні 2023 року передбачається представлення проект закону "Про основні засади житлової політики" на засіданні Комітету. Народні депутати України – членів підкомітету зголосилися долучитися до напрацювання остаточної редакції законопроекту.

У заході взяли участь народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти міжнародних організацій з питань житлової політики.

Матеріали заходу:

Презентація 1

Презентація 2

Презентація 3