Члени Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування взяли участь у Форумі «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний»

30 серпня 2023, 14:22

Під час заходу народними депутатами України, представниками Уряду, органів місцевого самоврядування та міжнародних організацій було обговорено широкий спектр питань, необхідних для включення до законодавчого порядку денного десятої сесії ІХ скликання Парламенту для продовження реформи децентралізації влади.

Члени Комітету під час форуму особливу увагу зосередили на основних законодавчих пріоритетах, які потребує місцеве самоврядування для зміцнення свого функціонування в умовах сьогодення та в післявоєнній перспективі, наголосили на необхідності врегулювання питань фінансової та економічної спроможності громад та відзначили важливість європейської інтеграції у процесі відбудови.

Голова Комітету Олена Шуляк наголосила на тому, що процес відновлення нерозривно пов'язаний з євроінтеграцією: «Ми розраховуємо, що вже цієї осені розпочнеться офіційний перемовний процес і Україна ще на один крок наблизиться до членства в ЄС. Коли ми говоримо про відновлення, ми не забуваємо принцип: «будувати краще, ніж було». І тут наші цілі з міжнародними партнерами співпадають на 100%» - зазначила очільниця Комітету.

Говорячи про подальшу законотворчу роботу, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін окреслив загальні та нагальні задачі.

Серед загальних завдань голова підкомітету визначив:

-запровадження нагляду за законністю, який відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування (законопроект з р. №4298); 

-відповідність законодавства європейським стандартам; 

-синхронізацію мережі публічних послуг з адміністративно-територіальним устроєм;

- залучення громадськості до процесу ухвалення рішень (законопроекти з р. №№ 7283 і 6401);

-сталі правила бюджетних надходжень, для чого потрібне закріплене на рівні законодавства розмежування повноважень між різними гілками і рівнями влади, між різними органами місцевого самоврядування.

Перспективами найближчого часу В.Безгін назвав:

· продовження бойових дій і діяльність громад під час них. В даному випадку пріоритетом визначено надання громадам легальних повноважень підтримувати сферу безпеки і оборони шляхом внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (законопроект з р. №9559) та у Бюджетний кодекс України (законопроект з р. №9560). 

· Європейську інтеграцію.

Окремою темою під час Форуму стало обговорення механізмів для розширення можливостей місцевому самоврядуванню надавати фінансову підтримку сектору безпеки і оборони у період дії воєнного стану.

Член Комітету Дмитро Микиша зазначив, що інструменти, якими врегульовується дане питання буде передбачено у законопроекті №9559-д, який Комітет рекомендує Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.