Комітет провів обговорення на тему: «Розгляд результатів дослідження «Щодо стану містобудівної документації та актуальності її оновлення» та можливість його врахування при імплементації Плану відновлення України»

03 травня 2023, 20:20

 
Під час заходу Голова Комітету Олена Шуляк наголосила, що минулого року з метою запровадження комплексного відновлення населених пунктів Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності».

Цим актом внесено зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», зокрема, в частині запровадження програм комплексного відновлення області, території територіальної громади (її частини). Всі громади, особливо деокуповані, мають розробити програми комплексного відновлення з урахуванням різних чинників: економічних, демографічних, екологічних та інших, які ляжуть в основу новоствореної містобудівної документації.

Очільниця Комітету звернула увагу присутніх, що Комітетом створена Робоча група щодо визначення пріоритетів та заходів з питань комплексного відновлення територій (областей, територіальних громад), а також залучені партнери для розробки пілотних проектів із застосуванням найкращих практик.

Представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України зауважили, що в зв'язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України структура населених пунктів змінилася, вони приймають значну кількість внутрішньо переміщених осіб, здійснюється релокація підприємств і все це зумовлює необхідність комплексного планування відбудови, особливо у регіонах та громадах, де такі зміни є значно суттєвими. Держава в цілому повинна підходити до планування відбудови з урахуванням всіх аспектів соціальної, адміністративної, житлової, дорожньої інфраструктури для якісного функціонування населених пунктів. Зазначено також, що відновлення неможливе без якісного планування території. Мінінфраструктури постійно здійснює моніторинг актуальності містобудівної документації, в тому числі документації, яка розробляється. Проведено аналітичні дослідження, в яких взяли участь загалом 867 громад з 1470. Станом на 2022 рік 200 територіальних громад прийняли рішення про початок розроблення комплексних планів, при цьому станом на квітень 2023 року ця цифра вже зросла до 284.

Також було наголошено, що саме цифровий формат документації має забезпечити автоматизацію адміністративних послуг у сфері будівництва, взаємодію у сфері земельних відносин, а також планування на рівні територіальних громад. «Оновлення містобудівної документації, планування території територіальних громад в умовах комплексної відбудови є надзвичайно нагальними, і варто зрозуміти, що просторове планування – це той фундамент, що закладає основу майбутнього розвитку».

Учасники обговорення наголосили, що навіть в реаліях сьогодення Україна ефективно застосовує цифрові інструменти для відбудови, зокрема, Реєстр пошкодженого та знищеного майна, в який вже внесено 62000 об’єктів. Зазначено, що ключовими цифровими інструментами є Геоінформаційна система (ГіС), яка дозволяє моніторити актуальну ситуацію в громадах, та екосистема цифрового відновлення (DREAM), яка забезпечує прозору та ефективну реалізацію проектів відновлення.

Керівник групи експертів проекту «Надання експертної та технічної підтримки уряду та регіональним адміністраціям у розробці й імплементації планів відновлення» презентував «Роботу з даними для планування відновлення громад та регіонів України», яка, на його думку, в рази пришвидшить прийняття рішень на місцях.

В обговоренні взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, фахівці та експерти професійних громадських організацій, асоціацій органів місцевого самоврядування.

Захід відбувся 2 травня 2023 року.