Комітет рекомендує Парламенту прийняти законопроект про публічні консультації (реєстр. № 4254) в другому читанні та в цілому, який він повторно розглянув на своєму засіданні із врахуванням зауважень Головного юридичного управління Апарату

16 березня 2023, 14:00

Комітет на засіданні 15 березня 2023 року повторно розглянув підготовлений до другого читання із врахуванням зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради проект Закону України «Про публічні консультації» (реєстр. № 4254), що був прийнятий парламентом за основу 5 березня 2021 року.
За результатами підготовки до другого читання у законопроекті збережено положення ухваленої в першому читанні редакції, якою визначаються основні засади (стандарти) проведення публічних консультацій під час формування та реалізації державної політики, вирішення питань місцевого значення.

 Разом з тим, з метою врахування зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради до законопроекту були внесені нові поправки та пропозиції, що забезпечують системне та логічне викладення тексту, узгодженість положень законопроекту з іншими актами законодавства.

Доопрацьованим до другого читання законопроектом пропонується, зокрема:

- визначити коло суб’єктів проведення публічних консультацій та заінтересованих сторін;

- встановити принципи проведення публічних консультацій;

- визначити порядок проведення публічних консультацій;

- визначити особливості проведення публічних консультацій народними депутатами України та комітетами Верховної Ради;

- встановити форми та строки проведення публічних консультацій;

- передбачити створення онлайн-платформи для публічних консультацій;

- визначити наслідки порушення порядку проведення публічних консультацій або їх непроведення.