У Комітеті відбувся круглий стіл «Реформа системи оплати праці державних службовців як складова європейської інтеграції України»

13 лютого 2023, 18:10

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 13 лютого провів круглий стіл «Реформа системи оплати праці державних службовців як складова європейської інтеграції України».

Під час заходу відбулися:

- презентація урядового проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад (реєстр. № 8222);

- обговорення актуального стану реформи системи оплати праці державних службовців;

- діалог щодо дорожньої карти реформи на 2023-2024 роки.

 Голова Комітету Олена Шуляк наголосила, що, незважаючи на повномасштабну війну з росією, сьогодні мусимо вирішувати глобальні завдання, які матимуть величезний вплив на майбутнє України. Це і прискорення європейської інтеграції, і створення умов для відновлення, і побудова прозорої та ефективної ринкової економіки, і реформа державних інститутів — зокрема, системи державної служби.

«Держава має стати одним з найкращих роботодавців, здатним залучати і утримувати найбільш професійні кадри. Для цього маємо забезпечити не лише гідний рівень оплати праці державних службовців, а й прозору, зрозумілу і мотивуючу систему оплати. До слова, законопроект № 8222 — перший крок до реформування системи оплати праці державних службовців. З його допомогою можемо змінити підходи до регулювання оплати праці у сфері держслужби, запровадити прозору систему на основі класифікації посад, посилити роль посадового окладу, припинити надмірні необґрунтовані виплати, а також запровадити механізм оптимізації граничної чисельності працівників державних органів», - зазначила О.Шуляк.

 Народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін зауважив, що дискусія щодо законопроекту № 8222 буде очевидно непростою. Водночас очільник підкомітету наголосив, що вкрай важливим є те, що реформа публічної служби в Україні продовжує рухатись.

 Народний депутат України, голова підкомітету з питань державної служби Комітету Дмитро Чорний запевнив учасників заходу, що опрацювання законопроекту відбуватиметься в рамках широкого діалогу, із залученням представників усіх зацікавлених сторін.

 Свої позиції щодо реформи системи оплати праці державних службовців представили Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Підласа, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, представники комітетів Верховної Ради України, депутатських фракцій і груп, державних органів і профспілок.

 Про важливість прозорої і справедливої системи оплати праці як одного з ключових індикаторів для оцінки стану державного управління на шляху до європейської інтеграції України під час заходу зазначили Керівник Програми співробітництва щодо належного урядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав’є Камю, Голова Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) Грегор Вірант та Керівник Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) Угіс Сікс.

 Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR).